Koe uusi yle.fi

Henkilökohtaisista avustajista jatkuva pula Etelä-Pohjanmaalla

Vaikeavammaisilla on lain mukaan subjektiivinen oikeus saada henkilökohtainen avustaja arjen askareiden turvaksi. Eskoon henkilökohtaisen avun keskuksen rekisteri on täyttynyt hyvin, mutta avustajista on silti koko ajan pulaa.

Kotimaa
Avustaja auttaa myös kaupassa.
Avustaja auttaa myös kaupassa.YLE / Heikki Ahonen

Etelä-Pohjanmaalla on pulaa vaikeavammaisten henkilökohtaisista avustajista. Eskoon henkilökohtaisen avun keskuksen rekisterissä on nyt noin 340 avustajaa ja 240 vaikeavammaista työnantaja-asiakasta. Keskus hakee jatkuvasti viittätoista uutta avustajaa rekisteriinsä. Alan vetovoima kärsii epäsäännöllisistä työajoista, palkkauksesta ja osin siitä, että avustajan toimenkuvasta ei tiedetä tarpeeksi.

– Syynä siihen, ettei alalle hakeuduta voi olla pelkästään tiemättömyys siitä, kuinka monipuolista ja antoisaa henkilökohtaisen avustajan työ voi olla, arvioi koordinaattori Maarit Vinni Eskoon henkilökohtaisen avun keskuksesta.

Ei holhoaja, vaan kanssakulkija

Henkilökohtaiseksi avustajaksi ryhtyminen ei ole kiinni koulutuksesta.

– Oikastaan se työhön sopivuus on hyvin monivivahteinen asia. Pohjakoulutusta ei tarvita, vaan tärkeintä on se, että haluaa olla avuksi toiselle ihmiselle silloin, kun hän apua tarvitsee. Tärkeää on myös se, että ei ole kovinkaan holhoava, eikä halua tehdä puolesta, vaan nimenomaan kanssatekijänä, kertoo koordinaattori Maarit Vinni.

Henkilökohtaisen avustajan tuntipalkka vaihteelee yhdeksästä eurosta reiluun kymmeneen euroon.

Lähes kaikki eteläpohjalaiskunnat ovat solmineet puitesopimuksen Eskoon henkilökohtaisen avun keskuksen kanssa.

Vaikeavammaisella on niinsanottu subjektiivinen oikeus saada ilmainen, henkilökohtainen avustaja tuekseen. Laki oikeudesta tuli voimaan 2009. Järjestelmä on ollut käytössä jo 1980-luvulta saakka, mutta uusi laki vahvisti vaikeavammaisen asemaa avustajan saamiseksi.