1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Lännenhevonen liikkuu liukkaasti: "Tarvittaessa piti päästä alta pois, jos lehmä tulee kohti"

Lännenratsastuskisoissa nähdään taidokkaita käännöksiä ja kymmenien metrien liukuja. Ratsuina käytetään yleensä vikkeliä quarterhevosia, jotka jalostettiin alunperin Pohjois-Amerikan karjapaimenten työhevosiksi.

Kuva: Anja Hiltunen / Yle

Quarterhevonen Chic Ruf Enterpire, tuttavallisemmin Taff, tottelee ohjastajansa Maria Astikaisen pientäkin painonvaihdosta. Syytä onkin, sillä lännenratsastuskisoissa hevosella tehdään niin nopeita käännöksiä kuin hurjia liukuja täydestä vauhdista. Reinikaisen laji, reining-ratsastus on yksi lännenratsastuksen alalajeista.

Reining-kisassa ratsastetaan rata ja kisan aikana tehdään muun muassa hitaita ja nopeita laukkaympyröitä. Välillä hevonen joutuu pyörimään melkein kuin hyrrä.

- Useampi käännös paikallaan, takaosa ympäri, sitä kutsutaan spinniksi. Se on yksi liike, jota arvostellaan reining-lajissa, jossa kilpailen Taffin kanssa. Ne ovat todella nopeatempoisia käännöksi. Ja semmoisia liikkeitä, jotka vaativat hyvää motoriikkaa, voimaa ja tekniikkaa. Tarvitaan paljon aikaa, että hevonen oppii tekemään ne käännökset oikein, Astikainen selvittää.

Kisaohjelmaan kuuluu liukupysähdyksiä. Hevonen pysäytetään täydestä vauhdista ja sen jälkeen hevonen liukuu parhaillaan kymmeniä metrejä takaosansa varassa.

Lännensatula oli karjapaimenen tärkein omaisuus

Alun perin quarterhevoset jalostettiin Pohjois-Amerikan karjapaimenten työhevosiksi. Karjanajossa vikkelä hevonen oli cowboylle elintärkeä.

- Pohjois-Amerikassa karjapaimenet ovat ajaneet Longhorn-karjaa, jolla sarviväli voi olla yli kaksi metriä. Siellä on pitänyt olla ratsastaja ja hevonen, jotka pääsevät alta pois, jos lehmä tulee kohti, Maria Astikainen Astikainen avaa rodun taustoja.

Quarterhevoset ovat paitsi ketteriä kääntymään, myös nopeita lyhyen matkan juoksijoita. Lännenhevoset juoksevat lujaa myös takaperin, kunhan ne ovat lämmitelleet kunnolla. Syy on sama kuin äkkinäisiin käännöksiin: tarvittaessa rynnivää lehmää on menty pakoon pakittamalla.

Lännenratsastukseen on jäänyt muutakin Amerikan perintöä kuin yleisin kisahevosrotu. Lajissa käytetään leveitä ja koristeellisia lännensatuloita.

- Satula on ollut karjapaimenen tärkein omaisuus, ja sen on pitänyt kestää kymmeniä vuosia. Mitä rikkaampi isäntä, sitä enemmän satulassa oli hopeakoristeita, Maria Astikainen kertoo.

Lapinlahteilainen Maria Antikainen lähtee elokuun lopulla Saksan Augsburgiin kisaamaan reining-ratsastuksen Euroopan mestaruudesta.