Hyppää sisältöön

Kalajutut pitävät vaappulegendan kiireisenä

Puinen vaappu pitää valmistaa tarkan reseptin mukaan, jotta kala nappaa. Jouko Niemivaara aloitti vaappujen teon pikkupoikana. Harrastuksesta kehittyi iän myötä ammatti.

Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Kalastusvälineistä on tullut keräilykohteita. Parhaista uistimista saatetaan maksaa suuriakin summia, jopa satoja euroja.

Lahtelainen Jouko Niemivaara sai kipinän vaappujen valmistukseen jo pikkupoikana viettäessään kesiä Lapissa sukulaistensa luona. Vaappuja oli vaikea saada ja hinnat olivat kovia, joten Niemivaara alkoi tehdä itse vaappuja kadonneiden tilalle.

Myöhemmin, kun edellistä elämää musiikkikauppiaana ja muusikkona oli kestänyt jo parikymmentä vuotta, Niemivaara päätti ryhtyä tekemään vaappuja päätoimisesti.

Kaikki alkaa puusta

Vaapun teko alkaa sopivan kokoisesta puupalasta. Lisäksi tarvitaan puukko ja hiomapaperia.

Puulaatu valitaan sen mukaan, miten vaapun halutaan käyttäytyvän.

Kyse on kokonaisvaltaisesta elämänkatsomuksesta eikä siitä, että verenmaku suussa kilpaillaan siitä, kuka saa isoimman kalan.

Jouko Niemivaara

- Balsa on perinteinen materiaali. Koska se on hyvin kevyttä puuta, vaapusta tulee helposti vilkasliikkeinen. Käytän paljon myös apassia, joka on vähän painavampaa ja sopii hyvin vaapun valmistukseen, kertoo Niemivaara.

Kun vaappu halutun muotoinen, alkaa pintakäsittely, joka sisältää monta työvaihetta.

- Vaapun värillä ja kuvioinnilla on selvä vaikutus sen pyytävyyteen. Pyrin välttämään kirkkaita värejä, jotta vaappu ei näytä luonnottomalta. Sekoitan itse omat maalini lakoista ja pastoista, joten joka erästä tulee omanlaisensa. Onpahan kalamiehillä jutunaihetta ja kaloilla ihmettelemistä.

Sarjavalmistus tuo oman mausteensa vaapun valmistukseen.

- Tietokoneohjatut sorvit alkoivat yleistyä 1980-luvun lopulla. Niiden avulla saa melko tasalaatuista jälkeä.

Kalastusvälineestä keräilyesineeksi

Niemivaaran vaappujen maineen kasvettua alkoi markkinoille tulla jäljittelijöitä.

Alkuperäisista Niemivaaran käsityönä valmistamista vaapuista tuli keräilyesineitä.

- On se tietysti imartelevaakin. Tarkoitukseni on aina ollut valmistaa sellaisia lohi- ja taimenvaappuja, joilla saa kalaa.

Nykyään Niemivaaran vaaput valmistetaan lisenssillä Asikkalassa.

- Vaikeinta oli oikeastaan se, että kun itse on tehnyt asiat tietyllä tavalla, niin ne pitäisi edelleen valmistaa samojen periaatteiden mukaisesti. Lahjakkaita tekijöitä kyllä onneksi löytyy, pohtii Niemivaara.

Vaappujen valmistus ja kehittely kiinnostaa miestä edelleen. Niemivaaran uistinpajalla syntyy koko ajan uusia prototyyppejä.

Tekeillä on myös kalastusaiheinen kirja. 

- Olen onneksi saanut tutustua sellaisiin ihmisiin, joilta on saanut paljon ideoita ja joiden kanssa on ollut hauska kalastaa. Kyse on kokonaisvaltaisesta elämänkatsomuksesta eikä siitä, että verenmaku suussa kilpaillaan, kuka saa isoimman kalan.