Hyppää sisältöön

Tosimies metsästää jousella

Mies ja jousi metsällä on ikiaikainen näky Suomessa, jossa jousi on säilynyt pitkään metsästysvälineenä tuliaseiden rinnalla. Lajin suosio on vaihdellut vuosien myötä, mutta nyt se elää vahvaa nousukautta.

Kuva: Päivi Solja / Yle

Jousimetsästyksen suosio on kasvanut Suomessa voimakkaasti  viime vuosina. Lajin harrastajia on maassamme jo yli 10 000.

- Vaativa metsästyslaji, jossa tärkeintä ei ole niinkään saaliin määrä, näin kuvailee jousimetsästyksen ydinajatusta lajia harrastava Kimmo Ulvelin. Hän toimii varapuheenjohtajana Pirkanmaan Jousimetsästäjien yhdistyksessä.

- Metsäkauris on suurin eläin, jota jousella voi Suomessa metsästää. Maailmalla jousella metsästetään kaikkein suurintakin riistaa.

Oma ampumataito on tunnettava eli saalis on kaadettava kerrasta, jotta eläin ei jää kitumaan.

Naisia harrastajissa varsin vähän

Lajin suosion kasvu näkyy myös pirkanmaalaisessa yhdistyksessä, joka täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Yhdistykseen kuuluu noin 60 jäsentä, joista naisia on vain yksi, harmittelee Pirkanmaan Jousimetsästäjien varapuheenjohtaja Kimmo Ulvelin.

- Taitaa olla niin, että naisjousimetsästäjien suhteellinen osuus on pienempi kuin naisten osuus metsästäjistä yleensä. Toivotaan, että naisia tulee mukaan.

Jäykän jousen jännittäminen vaatii jonkin verran fyysistä voimaa, ja tämän Ulvelin arvelee karsivan naisten kiinnostusta lajiin. Laji sopii Ulvelinin mielestä ennakkoluulottomille metsästäjille, joita kiinnostaa haaste.

Jousimetsästyksen historia ulottuu maassamme kymmenien tuhansien vuosien taakse.

- Suomessa, täällä Pohjolan perukoilla jousi on ollut metsästysaseena Euroopan mittakaavassa viimeisenä aktiivikäytössä. Vaikka muita aseita tuli rinnalle, syrjäkylillä jousta käytettiin vielä pitkään sen jälkeen kun se oli muualla unohdettu, Kimmo Ulvelin arvelee.

.
.