Hyppää sisältöön

Näin kuorit ravun - katso video

Rapujuhlakausi on nyt parhaimmillaan. Yle Turun videosta selviää, miten ravun maukkaaseen lihaan pääsee käsiksi vaivattomasti.

Keitettyjä rapuja lautasella.
Kalakauppias Johan Hellsten Turun kauppahallista ja toimittaja Lassi Lähteenmäki kuorivat rapuja.

Kalakauppias Johan Hellsten nappaa ison kourallisen kruunutilliä kiehuvaan kattilaan. Tämä on alkusoitto maukkaalle rapujuhlalle.

Rapujen syöminen voi kuitenkin tuntua tuskallisen hankalalta, kuorimiseen kun tuhrautuu aikaa. Videoltamme selviää, miten kuoriminen käy käden käänteessä.

Tuore rapu paras rapu

Moni miettii, ostaako marketista pakasterapuja  vai  selvästi kalliimpia tuoreita kotimaisia rapuja. Turun kauppahallin kauppias Johan Hellsten tietää kertoa, että pakastamaton rapu on koostumukseltaan parempi ja maukkaampi.

Pakasteravunkin voi freetsata kun uittaa sen uudessa liemessä, jossa on paljon tilliä sekä suolaa ja sokeria.

Älä keitä liikaa

Ravun keittäminen on nopea toimenpide, mutta tarkkana pitää olla. Kattilaan laitetaan ensin vettä, paksulti kruunutilliä, sokeria ja suolaa. Kun kattila kiehuu, tillit nostetaan pois.

Ravut pudotetaan nopeasti kiehuvaan liemeen. Normaalikokoinen kotimainen rapu saa kiehua neljä minuuttia. Kun ravut ovat kypsiä, jäähdytä ravut liemineen mahdollisimman nopeasti. Laita uusi tillinippu rapujen sekaan ja anna maustua vuorokauden verran.

Suoraan suuhun tai leivän kautta

Rapujen syönnissä on Hellstenin mukaan kaksi koulukuntaa: jotkut keräävät ravunlihaa paahtoleivälle, toiset syövät herkut suoraan suuhun.

Saksien sisältä saa mehut ja lihat talteen parhaiten rapuveitsellä. Pyrstölihan saa kätevästi, kun pyöräyttää pyrstöä ja murtaa kannen pois. Ravun kilven sisällä on maukasta rapuvoita. Saksiniekan sisuskaluista saa imemällä maut talteen.