1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suomessa kaksi kertaa luultua enemmän ulkomaalaisia rakennusmiehiä

Maaliskuussa jokaiselle rakennustyömaalle pakolliseksi tullut veronumero on Rakennusliiton mukaan auttanut kitkemään alalla rehottavaa harmaata taloutta. Ensi vuonna veronumero tulee pakolliseksi omakotitalojen työmaille, joissa harmaa talous kukoistaa.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Rakennusliitto on tyytyväinen rakennusalan harmaan talouden kitkemiseksi käyttöönotetun veronumeron tuloksiin.

Veronumero tuli pakolliseksi jokaiselle suurelle työmaalle maaliskuun alussa.

Viimeisimpien verotietojen mukaan Suomessa rakennusalalla työskentelee noin kaksi kertaa enemmän ulkomaalaisia työntekijöitä kuin mitä verottaja arvioi vielä viime syksynä.

Verohallinnon ylitarkastaja Sari Wulff kertoo, että tähän mennessä reilut 53 000 ulkomaista rakennusalan työntekijää on hakenut itselleen asianmukaisen veronumeron.

- Syksyllä alalla arvioitiin, että maan rakennustyömailla työskentelee noin 25 000 ulkomaalaista työntekijää, Wulff toteaa.

Edelleen löytyy laittomia työntekijöitä

Rakennusliiton Turun aluetoimiston aluepäällikkö Jouni Ruotsalainen sanoo, että rakennustyömailla esiintyy ajoittain edelleen laiminlyöntejä.

Monet tulevat maahan töihin huonoilla ehdoilla. Se antaa edun yritykselle, joka harrastaa tällaista toimintaa.

Jouni Ruotsalainen

- Tulee tilanteita, joissa työnantaja ei ole ilmoittanut veronumeroa verottajalle, vaikka työntekijällä on veronumero henkilökortissaan. Se on laitonta työvoimaa silloin.

- Sitten on myös sitä, että työntekijällä ei ole ollenkaan veronumeroa. Myös sellainen työmies on laittomasti työmaalla.

Ruotsalainen kertoo, että ensi vuonna veronumero tulee pakolliseksi myös omakotitalojen rakennustyömailla. Hän uskoo, että suuri osa omakotitalotyömaista harrastaa tällä hetkellä harmaata taloutta.

- Sekin tulee poistumaan, kun omakotityömaat saadaan veronumeron piiriin. Jos kuiteista ei jatkossa löydy sitä, kuka työn on tehnyt ja millä tavalla, niin käsitykseni mukaan työkohteen lopputarkastus ei mene läpi.

Verohallinnosta kuitenkin tarkennetaan, että omakotitalojen rakennustyömaat eivät siirry suoranaisesti veronumeron piiriin ensi vuonna. Sen sijaan rakennusluvan alaiset työt siirtyvät ilmoitusvelvollisuuden piiriin heinäkuusta 2014 lähtien.

Alipalkkaus syö rehellisen työnantajan leipää

Rakennusliiton mies kuitenkin huomauttaa, että pakollinen veronumero ei estä liian pienen palkan maksamista. Ruotsalaisen mukaan alipalkkaa maksetaan usein oikeuksistaan tietämättömille ulkomaalaisille työntekijöille.

Tulee tilanteita, joissa työnantaja ei ole ilmoittanut veronumeroa verottajalle, vaikka työntekijällä on veronumero henkilökortissaan. Se on laitonta työvoimaa.

Jouni Ruotsalainen

- He maksavat siitä pienestä palkasta kuitenkin veroa. Sitä kautta he näkevät, ettei sillä palkalla pysty Suomessa elämään, jolloin he osaavat myös vaatia parempaa palkkaa.

Ruotsalainen toteaa, että liian pienet palkat vaikeuttavat rehellisen työnantajan mahdollisuutta saada urakoita ja työllistää kotimaisia työmiehiä.

- Monet tulevat maahan töihin edelleen huonoilla ehdoilla. Se antaa edun sellaiselle yritykselle, joka harrastaa tällaista toimintaa.

- Rakennuksilla pitää tehdä töitä rakennusalan määräysten ja työehtosopimusten mukaan. Meillä on siitä laki olemassa ja sitä pitää noudattaa, Ruotsalainen tiivistää.

Juttua muokattu 21.8. Lisätty Verohallinnon tarkennus siitä, että omakotitalojen rakennustyömaat eivät siirry veronumeron piiriin, niin kuin Rakennusliitosta kerrottiin.