1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suomalaistuotteiden vienti Venäjälle kiihtyy – lähentelee jo neuvostoaikojen tasoa

Suomalaisyritysten vienti Venäjälle on kiihtynyt selvästi viime vuosina, kun samaan aikaan muualle maailmaan vienti on sakannut. Uusina vientihitteinä markkinoilla ovat terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät tuotteet. Venäjän viennin osuus lähentelee jo neuvostoaikojen tasoa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kasvua Venäjältä, kasvua Venäjältä ja kasvua Venäjältä. Tällaista viestiä on kuultu viime viikkoina useilta suomalaisilta pörssiyrityksiltä tulosjulkistusten yhteydessä.

Toiset ovat saaneet myytyä venäläisille uusia taloja ja toisille rahaa on virrannut kauppojen kassoilta.

Samaan aikaan muualta Euroopasta samat yritykset ovat kertoneet madonlukuja.

Venäjä onkin nyt noussut koko Suomen toiseksi tärkeimmäksi vientimaaksi heti Ruotsin jälkeen.

- Tämä kertoo siitä, että vienti Venäjälle on ollut erittäin kannattava. Kun Eurooppa hiljenee ja Venäjä vielä kasvaa, niin Suomen vienti Venäjälle kasvaa nopeammin kuin muualle, sanoo entinen Moskovan suurlähettiläs ja nykyinen konsulttiyritys East Officen toimitusjohtaja Rene Nyberg.

Tänä vuonna Venäjän osuus Suomen viennistä nousseekin jo yli kymmeneen prosenttiin. Eli melko lähelle sitä tasoa, joka oli Neuvostoliiton loppuaikoina.

-Neuvostoviennin keskimääräinen taso oli noin 15 prosenttia, ja Neuvostoliiton loppuvaiheessa se  putosi kymmeneen prosenttiin, sanoo Nyberg.

Venäjälle vienti kasvoi alkuvuodesta noin neljä prosenttia, kun samalla muihin suuriin vientimaihin Saksaan ja Ruotsiin vienti laski suunnilleen saman verran.

Mutta mikä Venäjässä juuri nyt oikein houkuttelee?

- Varmaankin on sellainen yleinen näkemys innostaa, että Venäjä on potentiaalinen ja iso markkina. Ja ihmiset ovat sopuleita. Jos nähdään, että yhdellä menee hyvin Venäjällä, niin usein halutaan myös itse kokeilla, josko meilläkin menisi yhtä hyvin. Se on eräänlainen positiivinen lumipalloefekti, pohtii Suomalais-venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Mirja Tiri puhelimitse Moskovasta.

Taantuma uhkana

Venäjälle viedään Suomesta yhä paljon perinteisiä koneita ja laitteita sekä kemian teollisuutta.

Mutta rinnalle on tullut myös uusia kasvualoja, kuten lääketeollisuuden laitteita ja terveystuotteita.

- Kulutustavaravienti on menestynyt nyt erittäin hyvin ja elintarvikevienti on paikoin ollut hyvinkin voimakasta. Suomalaistuotteita näkyy nykyään muuallakin kuin Pietarin alueella. Moskovassa ei ole elintarvikekauppaa, jossa ei myytäisi esimerkiksi Valion tuotteita, valottaa Rene Nyberg.

Mutta uhkiakin Venäjälle viennissä on, sillä suuren karhun talous näyttää juuri nyt hiipuvan ja maa on selvästi jäljessä tämän vuoden kasvutavoitteista. Joidenkin arvioiden mukaan maa saattaa olla jo taantumassa.

Silti suomalaisyrityksissä riittää uskoa. Keväällä vientiyrityksille tehdyn kyselyn mukaan suurin osa eli 65 prosenttia firmoista uskoo, että venäläiselle kelpaavat suomalaiset tuotteet tulevaisuudessa yhä paremmin.