1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yhä useampi hevosen omistaja kaipaa lisäkoulutusta hevosen käsittelyssä

Ongelmia tuottaa usein se, että hevonen ottaa johtajan roolin ja omistajalle tulee vaikeuksia käsitellä suurta eläintä. Tämä voi heijastua päivittäisiin rutiineihin ja hankaloittaa helposti sekä hevosen että sen omistajan arkea.

Kuva: Yle / Tapio Termonen

Yhdeksänvuotias Nova-tamma on puoliverinen ratsu. Nykyinen omistaja hankki sen kolme vuotta sitten ja harrastaa nyt kouluratsastusta. Käytännön ongelma on kuitenkin siinä, että Nova ei halua mennä kuljetusvaunuun. Tämä tilanne hermostuttaa sekä omistajaa että hevosta.

- Kyllä varmasti stressaa molempia. Sitten kun on vielä itse stressaantunut jo ennen kuin laittaa koppiin, niin se varmasti stressaa vielä enemmän, sanoo Novan omistaja Tuuli Pajunen.

Ongelmat ovat yleisiä

Novan käytös ei ole mitenkään ainutlaatuista tai edes harvinaista. Hevoskouluttaja näkee työssään monenlaisia käsittelyongelmia.

- Hevonen ei tahdo pysyä käsissä ja se tekee ihan kaikkea mitä se itse haluaa. Sitten ratsastukselliset ongelmat eli se pukittaa ja lähtee ja ryöstää. Siinä ne on ne isoimmat ongelmat, sanoo hevoskouluttaja Kari Vepsä Karkkilasta.

Useimmat ongelmat ovat kuitenkin ratkaistavissa oikeanlaisella koulutuksella. Sitä tarvitsevat paitsi hevoset myös niiden omistajat.  Kysymys on lopultakin aivan perusasioista.

- Kysymys on johtajuudesta ja keskittymiskyvystä. Kaksi asiaa tahtoo puuttua nykypäivän hevosmaailmassa. Hevonen ei ymmärrä ihmistä johtajaksi ja se ei keskity ihmiseen, Vepsä sanoo.

Luottamus ja johtajuus palkitsevat

Koulutuksen metodit perustuvat luottamukseen ja lopulta siis siihen, että ihminen on pomo. Novakin ymmärtää tämän asian vain muutaman tunnin oppijakson jälkeen.

- No nyt se meni tosi hyvin koppiin sisään. Jos se näin pysyy, niin on kyllä hieno lähteä matkaan. Kotona harjoitellaan heti lisää, Tuuli Pajunen sanoo.