1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kiistely Rikhard III:n hautapaikasta sai uuden käänteen

Brittiläinen tuomari on keskeyttänyt Rikhardin ruumiin löytäneiden arkeologien ja brittihallituksen aikeet ruumiin hautaamisesta Leicesteriin. Asiassa on kuultava myös Rikhardin suvun jäseniä, tuomari sanoo.

kulttuuri
Leicesterin yliopiston kuva Rikhard III:n luurangosta.
Leicesterin yliopiston kuva esiinkaivetusta Rikhard III:n luurangosta.Leicesterin yliopisto

Englannin kuninkaan Rikhard III:n viimeinen lepopaikka tulee päättää riippumattomassa elimessä ilman oikeudenkäyntiä, sanoo brittiläinen tuomari, jonka ratkaistavana oli Leicesterin yliopiston ja Rikhardin jälkeläisten välinen kiista Rikhardin haudasta.

Vuonna 1485 Leicesterin lähistöllä taistelussa kaatuneen Rikhardin ruumis löytyi viime vuonna yliopiston kaivauksissa leicesteriläiseltä parkkipaikalta. Yliopisto on valinnut hänen viimeiseksi lepopaikakseen Leicesterin katedraalin, ja Britannian oikeusministeriön mukaan päätös on yliopiston vallassa. Valtio on luvannut Rikhardille yli miljoonan punnan näyttävät hautajaismenot.

Kehotan kaikkia osapuolia välttämään uutta ruusujen sotaa

Tuomari Charles Haddon-Cave

Rikhardin jälkeläisten mielestä oikea hautapaikka on Yorkissa, joka oli Rikhardin vallan keskus. Tuomari Charles Haddon-Caven päätöksen mukaan jälkeläisten kantaa on kuultava.

Tuomari patisti tyylikkyyteen

Haddon-Cave sanoo kirjallisessa päätöksessään, että tapaus on ainutlaatuinen eikä sitä voida ratkaista ilman, että kaikki osapuolet pääsevät esittämään näkemyksensä. Hänen mukaansa on kuitenkin epäasiallista ja tyylitöntä, jos kuninkaan jäänteistä ryhdytään käymään oikeutta. Se ei olisi myöskään maan edun mukaista, tuomari sanoi.

– Kehotan kaikkia osapuolia välttämään uutta ruusujen sotaa, Haddon-Case patisti ja kehotti perustamaan riippumattoman neuvottelukunnan kiistan ratkaisemiseksi.

Ruusujen sodaksi kutsutaan Plantagenetien sukuun kuuluneiden Yorkin ja Lancasterin perheiden monihaaraista, 30 vuotta kestänyttä sotaa vallasta. Nimensä sota on saanut sukujen tunnuksista, punaisesta ja valkoisesta ruususta. Rikhardin kuolemaan päättynyt taistelu lopetti sodan.

Plantagenetien perintöä vaalivan järjestön edustajan mukaan on hyvin dokumentoitu tosiasia, että Rikhard halusi tulla haudatuksi Yorkiin, mutta Leicesterin pormestarin Peter Soulsbyn mukaan siitä ei ole mitään todisteita.

– Leicesterin näyttö tässä asiassa on ylivoimainen. Rikhard kuoli Leicesterin lähistöllä, hänet haudattiin tänne, ja hän lepäsi 500 vuotta Leicesterin katedraalin varjossa, Soulsby luettelee kaupunkinsa valtteja Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi