Koe uusi yle.fi

Unohduksissa uinunut saari on heräämässä Ruususen unestaan

Oulun edustalla sijaitsevaa Varjakansaarta kehitetään matkailukohteeksi, jonne on toiveissa saada jopa satatuhatta matkailijaa vuosittain. Sotavankileirinäkin olleessa saaressa sijaitsee valtakunnallisesti arvokas saarisahayhdyskunta, joka on päässyt pahoin rapistumaan.

Kotimaa
Rakennus Varjakan saaressa
Tältä näytti Oulun edustalla sijaitsevalla Varjakan saarella kesällä 2013.

Oulunsalossa sijaitsevaan Varjakansaaren vanhoihin saharakennuksiin on tänä kesänä tehty kuntotutkimuksia.

- Käydään läpi katot, yläpohjat, huonetilat ja ryömintätilat. Jos lattian alta on löytynyt vaurioita, tutkimuksia on tarkennettu tekemällä avauksia ja ottamalla näytteitä, rakennusinsinööri Juha-Pekka Kumpulainen Instaro Oy:stä kertoo.

Osa rakennuksista on päässyt rapistumaan huonoon kuntoon.

- Osa on ihan hyväkuntoisia, mutta sitten on huonompikuntoisiakin rakennuksia. Niissä olisi jo aiemmin pitänyt tarttua toimeen ja tehdä korjauksia, Kumpulainen arvioi.

Miljoonien eurojen peruskorjaus edessä

Lopullinen kuntoraportti valmistuu syksyn aikana, mutta jo nyt on selvää, että rakennusten peruskorjaus nielee miljoonia euroja. Tavoitteena on, että saaren kaikki 14 rakennusta peruskorjataan.

Toimeen olisi pitänyt tarttua jo aiemmin

Juha-Pekka Kumpulainen

- Näppituntuma on, että isompien rakennusten peruskorjaus tulee maksamaan noin 500 000 euroa per rakennus, kertoo projektipäällikkö Ari Saine Oulun kaupungilta.

Vielä ei ole tietoa, mistä rahat peruskorjauksiin hankitaan.

- Uskoisin, että rahat tulevat sekä kaupungilta, kolmannelta sektorilta että yksityisiltä toimijoilta, Saine sanoo.

100 000 kävijää tavoitteena

Varjakansaaresta kaavaillaan massiivista matkailukohdetta, jossa kävisi vuosittain 50 000 - 100 000 matkailijaa. Vanhat rakennukset korjattaisiin erilaisiin matkailua tukeviin palveluihin. Lisäksi saareen aiotaan rakentaa 90 uutta loma-asuntoa ja Varjakan mantereen puolelle vapaa-ajan asuntoja olisi tulossa noin 60.

Ensimmäiset parikymmentä loma-asuntoa on tarkoitus rakentaa muutaman vuoden kuluttua. Vuoden 2014 aikana aletaan etsiä rakennuttajaa, joka rakentaisi loma-asunnot ja myisi ne eteenpäin.

- Saaren loma-asunnoissa on alusta asti ollut tiivis, kalastajakylämäinen ajatus, Saine kertoo.

Vanha sahayhdyskunta rakennuksineen säilytetään omana kokonaisuutenaan ja uudet loma-asunnot rakennetaan toiseen osaan saarta. Kyseessä on iso projekti, sillä saaressa ei ole tällä hetkellä kunnallistekniikkaa eikä sähköjä.

Alueen maisemasuunnitelmaa tehdään parhaillaan.

- Siinä pohditaan, missä määrin maisemaa avataan puistomaisemmaksi ja missä paikoissa saari jätetään luonnontilaiseksi. Uimaranta on tällä hetkellä mantereen puolella, mutta myös saareen tulee jossain vaiheessa oma uimaranta, Saine sanoo.

Myös satama-aluetta kehitetään. Satamaa syvennetään ja venepaikkoja lisätään sekä oululaisille että vierasveneilijöille. Tällä hetkellä saareen pääsee vain pienellä lossilla tai omalla veneellä, joten myös sillan rakentamista saareen mietitään. Matkaa mantereelle on vain muutama sata metriä.

Saareen suunnitellaan matkailutuotteita, kuten ohjattuja kierroksia ja erilaisia tapahtumia. Myös risteilyjä torilta Varjakkaan on kokeiltu ja vanhaa sahan konttoria vuokrataan jo nyt juhliin ja kokouksiin.

Ennen sahaa saarella rakennettiin purjelaivoja

Varjakansaaren sahayhdyskunta on valtakunnallisesti arvokas ja harvinainen kokonaisuus. Sahan toiminta loppui 1929 sahan pääakselin katkeamiseen ja globaaliin lamaan.

- Saha ehti toimia Varjakassa 30 vuotta ja sen tuloksena Varjakkaan syntyi valtakunnallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä. Sahayhdyskunnan suunnitteli Oulun lääninarkkitehti Harald Andersin ja se rakennettiin harvinaisella pystyhirsimenetelmällä, Saine kertoo.

Ennen sahaa Varjakassa rakennettiin valtamerikelpoisia purjealuksia.

- Sahatoiminnan jälkeen Varjakansaari toimi Ouluyhtiön johtajien kesäpaikkana. Toisen maailmansodan aikaan siellä oli myös sotavankileiri, valottaa Saine saaren historiaa.

Vuonna 1987 Oulunsalon kunta osti alueen ja nyt Varjakansaari kuuluu Oulun kaupungille. Kunnostusrahojen saaminen voi kestää pitkään, joten rakennusten rapistuminen ja saaren hiljaiselo jatkunee vielä vuosien ajan.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Liikunta

Eikö painosi laske, vaikka treenaat hiki hatussa? Se voi johtua molekyyleistä, ei laiskuudesta

Ratko Mladić

Srebrenican uhri toivoo tänään tuomittavalle Ratko Mladićille täyttä rangaistusta: "Hänen tekonsa ovat pahuuden tuolla puolen"

Koreat

Etelä-Koreaan paennut pohjoiskorealainen sotilas tuli tajuihinsa – katso video rajanylityksestä

Minetit

Riita huippuvoimistelun kulisseissa jatkuu – voimisteluseura kertoo lasten joukkueiden ongelmista