1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Asiantuntijat Wahlroosin iPad-syytöksestä: "Räväkkä ja osuva"

Björn Wahlroosin mukaan kahden perisuomalaisen teollisuudenalan, ict-alan eli pääasiassa Nokian ja paperiteollisuuden ongelmien syynä on Applen iPadista alkanut tablettitietokonebuumi.

Kuva: Mikko Kuusisalo / Yle

Suomen talouden ongelmista saatiin perjantain Talouselämä-lehdessä kärkevä arvio, kun Sammon ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos syytti Applen iPadia syyksi paperiteollisuuden ja Nokian ongelmiin.

Alojen asiantuntijat pitävät näkemystä oikeansuuntaisena.

– Aika räväkkä näkemys, täytyy sanoa. Kyllä tämä paperiteollisuuden alamäki on osittain johtunut siitä, että siirryttiin tällaiseen sähköiseen ympäristöön ja siinä merkittävä osa on ollut iPadilla, joka on korvannut esimerkiksi paperilehtiä ja muuta sähköistä viestintää, mutta puhelimissa alamäki alkoi aikaisemmin – kosketusnäytöistä, sanoo tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen.

Tabletit kääntäneet paperialan kilpailun ulospäin

Nokiaan perehtynyt tutkija Timo Seppälä Aalto-yliopistosta pitää Wahlroosin näkemystä ongelmien osuvana popularisointina.

– Toisaalta se on ihan osuva esimerkki, siinä mielessä, että Nokian vaikeudet todellisuudessa ovat lähteneet liikkeelle siitä kun iPhone ja iPad ovat tulleet markkinoille vuoden 2007 jälkeen. Tällä on ollut oleellinen merkitys Nokian tuotantovolyymeihin ja sitä kautta myös Nokian kannattavuuteen, Seppälä toteaa.

Euroopan Metsäinstituutin ohjelmajohtajan Lauri Hetemäen mielestä tabletit ovat kääntäneet paperialan kilpailuasetelmia.

– Sähköinen viestintä vaikuttaa myös paperiteollisuuden hintoihin. Kun ennen paperiteollisuuden yritykset kilpailivat toisia paperiteollisuusyrityksiä vastaan, eli oli alan sisäinen kilpailutilanne, niin tänä päivänä ne kilpailevat myös sähköistä viestintää vastaan.