Isot kansainväliset yritykset laittoivat laput luukulle Egyptissä

Jotkut miettivät avaamista uudelleen sunnuntaina, toisten toimistot ja tehtaat pysyvät kiinni toistaiseksi.

Egyptin kriisi
Nainen juoksee turvallisuusjoukkojen pakettiautojen vierellä.
Nainen ylitti katua turvallisuusjoukkojen pakettiautojen vieritse Kairossa perjantaina.Ahmed Assadi / EPA

Monet suuret kansainväliset yritykset sulkevat toimintojaan Egyptissä väkivaltaisuuksien vuoksi. Yritykset ovat pistäneet toimistonsa ja tehtaansa väliaikaisesti kiinni, koska ne eivät halua asettaa työpaikoille saapuvia työntekijöitään vaaraan.

Muun muassa autonvalmistaja General Motors, ruotsalaisyhtiö Electrolux, energiayhtiö Royal Dutch Shell, panimoyhtiö Heineken sekä japanilaiset kulkuneuvovalmistajat Toyota ja Suzuki ovat pistäneet toimistojensa ja tehtaidensa ovet kiinni ja kehottaneet työntekijöitä pysymään kotona.

- Toiminnot päätettiin sulkea varmuuden vuoksi, jotta työntekijät eivät joutuisi vaaraan matkustaessaan työpaikan ja kodin väliä, sanoo Electroluxin tiedottaja Daniel Frykholm.

Electroluxilla on Egyptissä noin 6 700 työntekijää. Yhtiö miettii uudelleen sunnuntaina, josko työntekijöiden annetaan palata töihin.

Myös Shellin Egyptin toiminnot pysyvät kiinni ainakin sunnuntaihin asti. GM on puolestaan päättänyt, että sen 1 400 egyptiläistä työntekijää pysyvät kotona toistaiseksi.

Hollantilainen panimoyhtiö Heineken työllistää Egyptissä noin 2 200 ihmistä. Yhtiö ei ole kokonaan sulkenut kuutta eri toimipistettään, mutta ne pyörivät toistaiseksi vähimmäismäärällä työntekijöitä.

Lähteet: AP, Yle Uutiset