1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ryanair tuhosi mustan laatikon tietoja hätälaskun jälkeen

Ruotsissa sattuneen vakavan vaaratilanteen tutkijat vahvistavat, että Ryanair pyyhki yli lennon vaiheista kertoneen tallenteen. Ryanairin mielestä tuhoamisessa ei ollut mitään outoa.

Ulkomaat

Halpalentoyhtiö Ryanair poisti tietoja lentokoneensa niin sanotusta mustasta laatikosta Ruotsissa sattuneen hätälaskun jälkeen. Laatikko tallentaa lennon vaiheet ja on suunniteltu säilymään ehjänä myös pahoissa onnettomuuksissa.

Tutkimuksissa jouduttiin turvautumaan pelkästään lentäjien haastatteluun.

Ruotsin onnettomuustutkimuskeskuksen tutkimusta johtanut Stefan Christensen vahvistaa Södermanlands Nyheter -lehden haastattelussa, että joku Ryanairissa tuhosi tietoja koneen laskeuduttua. Tieto on alkujaan peräisin nimettömänä pysyttelevältä lähteeltä Ryanairista.

Ryanarin Pariisin-kone, jossa oli 179 ihmistä, joutui huhtikuussa 2011 palaamaan Nyköpingiin Skavstan kentälle saatuaan sähkövian. Tutkijoiden mukaan vaara oli vakava.

Sitä selvittäessään he huomasivat, että mustasta laatikosta oli tuhottu sekä ohjaamossa käydyn keskustelun nauhoitus että teknisten tietojen tallenne. Tutkimuksissa jouduttiin turvautumaan pelkästään lentäjien haastatteluun.

– Tällä kertaa tutkimus onnistui hyvin ilman mustan laatikon tietoja, mutta aina ei välttämättä ole niin, Christensen sanoo.

Päätöksen tekijää ei tiedetä

Ryanairin mielestä tapauksessa ei ole mitään kummallista. Yhtiön viestintäpäällikkö Robin Kiely sanoo Södermanlands Nyheterille, ettei nauhoituksen säästämistä pidetty tarpeellisena. Päälle nauhoitettiin uusia tietoja, kuten on tapana, jos lento on sujunut normaalisti.

Epäselvää on, päättikö tietojen tuhoamisesta joku yksittäinen teknikko, vai oliko se johdon tahto, sanoo lehden nimetön lähde.

Lue seuraavaksi