1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tutkija uskoo: Maailman vanhimmassa temppelissä palvottiin Koirantähteä

Etelä-Turkissa sijaitseva kivirakennelma pystytettiin uuden tähden kunniaksi, arkeoastronomi Giulio Magli laskee.

kulttuuri

Maailman vanhin tunnettu temppeli, turkkilainen Göbekli Tepe, oli omistettu Siriuksen eli Koirantähden palvomiselle, uskoo alueen rakennelmien linjauksia tutkinut italialainen arkeoastronomi.

Etelä-Turkissa sijaitseva 11 000 vuoden ikäinen alue koostuu ainakin 20 kivisestä ympyräaitauksesta. Vasta muutamia on saatu esiin 1990-luvun puolivälissä alkaneissa kaivauksissa.

Kutakin rengasta ympäröivät T-kirjaimen muotoiset jykevät kivipilarit, joista osaan on kaiverrettu raivokkaiden eläinten kuvia. Jokaisen ympyrän keskelle on pystytetty kaksi vastaavaa pylvästä.

Nykytaivaan kirkkain tähti Sirius ponkaisi horisontin takaa ihmisten näkyviin vuoden 9300 paikkeilla e.a.a.

Göbekli Tepen lähistöltä ei ole löydetty merkkejä kivikautisesta maanviljelyksestä, mistä tutkijat päättelevät, ettei vanha teoria taiteiden ja uskontojen synnystä ole vedenpitävä. Teorian mukaan ihmiset asettuivat aloilleen viljelemään maata, ennen kuin ryhtyivät kehittämään kulttuurejaan.

Vaikka viljelyksestä ei ole jälkiä, Göbekli Tepen ympäristö on selvästi ollut asuttu. Metsästyksellä ja keräilyllä eläneiden ihmisten asuinpaikoista on jäänyt sinne useita merkkejä, kertoo kaivausten johtaja, Saksan arkeologisen instituutin DAI:n pääarkeologi Klaus Schmidt.

Sirius on kirkkain tähti

Tutkimusryhmän toinen jäsen, italialaisen Milanon yliopiston arkeoastronomi Giulio Magli, on etsinyt yötaivaalta selitystä temppelin rakentamiselle.

Samalla tavoin kuin Britannian massiivista Stonehenge-rakennelmaa on arveltu varhaiseksi observatorioksi tai kenties kuutemppeliksi, myös Göbekli Tepe voi olla yhteydessä taivaan ilmiöihin, Magli uskoo.

Hän on laskenut, millainen taivas Göbekli Tepen yllä kaareutui aikana, jolloin aluetta rakennettiin. Sirius, joka nykyisin näyttäytyy taivaan kirkkaimpana tähtenä lähes kaikkialla maapallolla, ponkaisi horisontin takaa ihmisten näkyviin vuoden 9300 paikkeilla ennen ajanlaskumme alkua.

– Teoriani on, että Göbekli Tepe rakennettiin Siriuksen syntymän kunniaksi. Ei ole vaikeaa kuvitella, että niin kirkkaan kohteen ilmestyminen synnytti jopa uuden uskonnon, Magli sanoo NewScience-tiedelehden haastattelussa.

Katto voi muuttaa kaiken

Magli painottaa kuitenkin, että tutkimustyö on vasta alussa ja vaatii vielä paljon lisää laskelmia Göbekli Tepen rakennelmia ja Siriusta yhdistävistä linjauksista.

DAI:n tutkija Jens Notroff puolestaan panee jäitä hattuun sanomalla, ettei vielä ole selvää, olivatko rakennelmat katottomia. Katon alta taivaiden tarkkailu olisi ollut hankalaa, hän sanoo.

Lue seuraavaksi