Onko suurten remonttien hintaa nostava asetus perusteltu?

Syyskuussa voimaan tuleva asetus nostaa suurten remonttien hintaa, sillä se velvoittaa taloyhtiöt lisäämään seinien eristystä julkisivuremontin yhteydessä sekä asentamaan vesimittarin jokaiseen asuntoon putkia remontoitaessa. Tarkoitus on parantaa talojen energiatehokkuutta ja vähentää vedenkulutusta. Mitä ajattelet uusista määräyksistä? Uskotko taloyhtiöiden hyötyvän niistä pitkällä tähtäimellä? Onko uusi asetus perusteltu? Tiedätkö taloyhtiön kiirehtineen remonttia määräysten vuoksi, lykkäävän sitä tai aikovan pilkkoa urakan silpuksi?

Osallistu
Mies asentaa viemäri- ja vesijohtoputkia.
Tulevaisuudessa kaikkiin asuntoihin asennetaan putkiremontin yhteydessä oma vesimittari vähentämään veden kulutusta.Toni Pitkänen / Yle

Suurten remonttien kustannukset nousevat uusien määräysten myötä. Asetuksessa on esimerkiksi määritelty, kuinka paljon talon energiatehokkuutta on parannettava suurten remonttien yhteydessä.

Jatkossa monet taloyhtiöt esimerkiksi joutuvat lisäämään seinien eristystä julkisivuremontin yhteydessä. Putkiremonttia tehtäessä taas kaikkiin asuntoihin pitää asentaa oma vesimittari.

Taloyhtiöitä hirvittää, koska ne eivät tiedä, kuinka paljon uudet määräykset nostavat remonttien hintaa.

– Osa on kiirehtinyt remontit alta pois, mutta ne, jotka eivät sitä ole ehtineet tehdä – siirtävätkö ne näitä remontteja sen takia, että määräykset tulevat voimaan, pohtii Isännöintiliiton lakiasiantuntija Marina Furuhjelm.

Pelkona on, että taloyhtiöt lykkäävät tarpeellisia remonttejaan hamaan tulevaisuuteen. Toisaalta taloyhtiöt saattavat myös yrittää pilkkoa saneeraukset pieniin osiin, jottei asetusta tarvitsisi noudattaa. Poikkeuslupaakin voi hakea, mutta myöntämisperusteet ovat epäselvät.

Ympäristöministeriön ylitarkastajan Jyrki Kauppisen mukaan uudet määräykset tuovat etua pidemmällä tähtäimellä myös taloyhtiöille.

– Sehän on taloyhtiön kuluista pois, kun energialasku pienenee, Kauppinen sanoo.

Mitä ajattelet uusista määräyksistä? Uskotko taloyhtiöiden hyötyvän niistä pitkällä tähtäimellä? Onko uusi asetus sinusta perusteltu?