Ensimmäiset samaa sukupuolta olevat hääparit juhlivat Uudessa-Seelannissa

Parlamentti hyväksyi sukupuolineutraalin avioliittolain huhtikuussa kahden kolmasosan enemmistöllä. Uusi-Seelanti on maanosassaan edelläkävijä.

Yli 30 uusiseelantilaista pariskuntaa solmii maanantaina uuden lain mukaisen avioliiton. Uusi-Seelanti on Aasiassa ja Tyynenmeren alueella ensimmäinen maa, joka sallii samaa sukupuolta olevien puolisojen avioliitot. Maailmassa se on 14. maa, jossa avioliittolaki on muutettu sukupuolineutraaliksi.

Ensimmäisten hääparien joukossa ovat australialaiset Paul McCarthy ja Trent Kandler, jotka voittivat Uuden-Seelannin matkailuviranomaisten järjestämän kilpailun. McCarthyn ja Kandlerin avioliitto ei ole pätevä heidän kotimaassaan, mutta McCarthy kuvaa sitä kuitenkin historialliseksi askeleeksi sekä itselleen ja puolisolleen että Australialle.

Tuhatkunta muutakin samaa sukupuolta olevaa australialaispariskuntaa kaavailee vihkimatkaa naapurimaahan, kerrotaan sukupuolineutraalia avioliittolakia ajavasta australialaisesta järjestöstä.

Uuden-Seelannin viranomaisten mukaan tiedusteluja on tullut myös monista muista maista, muun muassa Venäjältä, Singaporesta ja Malesiasta.

Suurin kirkkokunta miettii kantaansa

Uuden-Seelannin parlamentti hyväksyi lain huhtikuussa äänin 77–44. Lakiehdotuksen teki yksittäinen kansanedustaja, työväenpuolueen Louisa Wall, ja puolueet antoivat edustajilleen äänestyksessä vapaat kädet.

Wall sanoi äänestyksen jälkeen toivoneensa yksinkertaista äänten enemmistöä ja yllättyneensä voiton suuruudesta. Hän sanoi sen osoittavan, että ihmisoikeuksien edistäminen on Uudessa-Seelannissa edelleen voimissaan.

Kristittyjä kirkkoja laki hiertää. Roomalaiskatolinen kirkko vastustaa sitä, ja anglikaaneja, presbyteerejä, metodisteja ja baptisteja laki jakaa. Anglikaaninen kirkko on kehottanut pappejaan pidättymään vihkimisistä, kunnes kirkon synodi lausuu asiassa kantansa ensi vuonna. Anglikaaninen kirkko on liki 14 prosentillaan Uuden-Seelannin suurin kirkkokunta.