EU uhkaa Egyptiä "arvaamattomilla seurauksilla"

EU on kutsumassa ulkoministerinsä hätäkokoukseen Egyptin tilanteen takia. Kokouksessa EU arvioi, muuttaako se suhtautumistaan Egyptiin.

Ulkomaat
Egyptin turvallisuusjoukkojen sotilaat suojautuvat panssariajoneuvon taakse ja vastaavat al-Fateh-moskeijan minareettiin piiloutuneen sala-ampujan tulitukseen.
Egyptin turvallisuusjoukkojen sotilaat suojautuivat panssariajoneuvon taakse ja vastasivat al-Fateh-moskeijan minareettiin piiloutuneen sala-ampujan tulitukseen Kairossa 17. elokuuta. Syrjäytetyn presidentin Mohammad Mursin kannattajat olivat linnoittautuneet moskeijaan, minkä jälkeen turvallisuusjoukot tyhjensivät sen.Ahmed Assadi / EPA

Euroopan unionin johto varoittaa, että se muuttaa suhtautumistaan Egyptiin, ellei väkivaltaisuuksia saada välittömästi loppumaan.

EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy ovat julkaisseet yhteisen tiedotteen, joka on suunnattu Egyptin väliaikaiselle hallitukselle ja armeijalle. Väkivaltaisuuksien jatkumisella olisi arvaamattomat seuraukset, tiedotteessa todetaan.

- Vaikka kaikkien tahojen tulee noudattaa äärimmäistä pidättyväisyyttä, erityinen vastuu yhteenottojen lopettamisesta on väliaikaisella hallinnolla ja armeijalla, Barroso ja Van Rompuy toteavat.

- Egyptin kansan vaatimuksia demokratiasta ja perusoikeuksista ei voi jättää huomiotta, eikä niitä varsinkaan voi huuhtoa pois verellä, he jatkavat.

Vuosina 2012 - 2013 Euroopan unioni on myöntänyt Egyptille lähes viisi miljardia euroa lainoina ja lainatakauksina. Heinäkuun alussa tapahtuneen vallankaappauksen jälkeen EU ilmoitti, että se tarkkailee maan tilannetta herkeämättä ja voi tarvittaessa tehdä uusia päätöksiä rahallisesta avustaan.

EU käsittelee Egyptin tilannetta virkamiestason hätäkokouksessa maanantaina. Tarkoituksena on myös järjestää ulkoministerien pikakokous lähipäivinä, kertoo uutistoimisto AFP.

Ulkoministerien normaaliaikataulun mukaan seuraava kokous olisi syyskuun 6. ja 7. päivä Vilnassa, Liettuassa.

Lähteet: AFP