1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Nykysäveltäjä Philip Glass: "Harjoittelen koko ajan"

Helsingin Juhlaviikot toi tunnetun nykysäveltäjä Philip Glassin Suomeen. Glass tunnetaan laaja-alaisesta tuotannostaan ja tyylistään, joka perustuu musiikillisten elementtien toistolle. 

Säveltäjä Philip Glass. Kuva: Yle

Valtaisasta ja monipuolisesta tuotannostaan tunnettu 76-vuotias Glass paitsi säveltää jatkuvasti uusia teoksia, kiertää myös ympäri maailmaa esiintymässä.

- Soitan koko ajan. Valitettavasti joudun myös harjoittelemaan koko ajan. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän joutuu treenaamaan. Jos joku väittää toisin, hän valehtee, Glass sanoo.

Glassin sävellystuotannon skaala ulottuu elokuvamusiikista sinfonioiden ja kamariteosten kautta ambient-tyylittelyyn. Hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Aphex Twinin ja Mick Jaggerin kanssa.

Glassin oopperatuotanto on kartoittanut muun muassa farao Akhenatenin ja Galileo Galilein sielunelämää. Tuorein ooppera, Walt Disneystä kertova _The Perfect American _taas on herättänyt runsaasti keskustelua, koska viihdeimperiumin luojaa ei kohdella silkkihansikkain.

- Mielestäni muotokuvani Disneystä on oikeudenmukainen. Sitä paitsi on ihmisiä, jotka eivät pidä siitä, koska en ole ollut tarpeeksi ilkeä.

Glass on usein nimetty minimalistiksi, mutta säveltäjä itse ei termistä pidä. Hänen musiikkiaan leimaa rakenteiden toistuvuus, joka linkittyy toisinaan voimakkaasti itämaisiin uskontoihin ja meditatiiviisiin kokemuksiin.

- Olen hyödyntänyt buddhalaisuutta, hindulaisuutta ja taolaisuutta. Viidennessä sinfoniassani on 30 tekstiä kaikkialta maailmasta. Osa parhaimmista on suoraan Raamatusta, Glass kertoo.