Snowdenin paljastuksista kirjoittaneen toimittajan kumppania kuulusteltiin Britanniassa

Brasilialaismiestä kuulusteltiin tuntien ajan Heathrow'n lentokentällä Lontoossa. Hän on tietovuotaja Edward Snowdenin paljastuksista kirjoittaneen yhdysvaltalaistoimittajan puoliso. Guardian-lehti on tyrmistynyt tapauksesta ja vaatii viranomaisilta selvennystä.

Urkintakohu
Edward Snowdenin turvapaikka-asiakirja.
Edward Snowdenin turvapaikka-asiakirja.Reuters-TV

Britanniassa viranomaiset ovat kuulustelleet lentokentällä miestä, jonka toimittajana työskentelevällä kumppanilla on yhteyksiä tietovuotaja Edward Snowdeniin. 28-vuotias Brasilian kansalainen David Miranda pysäytettiin Heathrow'n lentokentällä Lontoossa sunnuntaina.

Miranda on yhdysvaltalaisen toimittajan Glenn Greenwaldin kumppani. Brittiläiselle Guardian-lehdelle töitä tekevä Greenwald on kirjoittanut useita juttuja Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n urkinnasta Snowdenin hänelle antamien tietojen perusteella.

Mirandaa kuulusteltiin yhdeksän tunnin ajan, mutta hänet päästettiin vapaaksi. Guardianin mukaan häneltä kuitenkin takavarikoitiin muun muassa kännykkä, kannettava tietokone ja muistitikkuja.

Kuulusteluissa vedottiin terrorisminvastaisiin lakeihin. Guardian-lehti on tyrmistynyt tapahtuneesta ja aikoo vaatia Britannian viranomaisilta pikaista selvennystä asiaan. Brasilian ulkoministeriön mukaan toimenpiteellä ei ollut oikeutusta, ja myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kritisoinut viranomaisten toimia.

Venäjä myönsi kuun alussa Edward Snowdenille määräaikaisen turvapaikan, mutta Yhdysvallat on etsinyt kuumeisesti keinoja hänen palauttamiseksi kotimaahansa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP