Norjalaismies kuoli vankilassa Kongossa

Tjostolv Moland oli yhdessä toisen norjalaismiehen kanssa kongolaisvankilassa siitä asti, kun heidät vuonna 2009 tuomittiin kuolemaan murhasta ja vakoilusta. Norja vaatii Kongolta selvitystä Molandin kuolemasta.

Ulkomaat

Norjalainen Tjostolv Moland on kuollut vankilassa Kongon demokraattisessa tasavallassa, Norjan ja Kongon viranomaiset kertovat. Moland oli Kongossa vankilassa siitä asti, kun hänet ja brittiläis-norjalainen Joshua French tuomittiin vuonna 2009 kuolemaan murhasta ja vakoilusta.

Ei ole tiedossa, mihin 32-vuotias Moland kuoli. Asianajaja Hans Marius Graasvold sanoo, että hän oli yhteydessä Molandiin viimeksi noin viikko sitten, eikä tällä ollut silloin terveysongelmia.

Norja vaatii Kongolta selvitystä Molandin kuolemasta ja pyrkii nyt saamaan Frenchin takaisin kotimaahan. Se on tärkeämpää kuin koskaan, sanoo ulkoministeri Espen Barth Eide. Norja on yrittänyt alusta asti saada Molandin ja Frenchin Norjaan suorittamaan tuomiotaan.

Kongon tiedotusministerin Lambert Menden mukaan Molandin kuolemaa tutkitaan.

Moland ja French kiistivät koko ajan syytteet, joista heidät tuomittiin. Heidän mukaansa autonkuljettaja sai surmansa aseistettujen miesten hyökkäyksessä. Norja vakuutti, etteivät miehet ole vakoilijoita.

Moland työskenteli vuoteen 2007 asti armeijalle. Sen jälkeen hän ja French työskentelivät Aftenposten-lehden mukaan yksityisille turvallisuusyhtiöille Afrikassa. Asianajansa mukaan he olivat Kongossa tekemässä tutkimustyötä seikkailuturismiyhtiön perustamista varten.

Lähteet: Reuters, AP, Yle Uutiset