1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Auringosta lämpöä ryhmätilauksella

Pirkanmaalla etsitään keinoja madaltaa kotilalouksen kynnystä hyödyntää aurinkoenergiaa. Toiveena on, että kimppatilaukset yleistyisivät kaikkialle Suomeen.

Kotimaan uutiset
Aurinkopaneli asennus Lemi katto
Yle

Sastamalassa kokeillaan aurinkolämpöjärjestelmien yhteishankintaa. Pirkanmaan liiton idea on madaltaa kotitalouksien kynnystä hankkia talonsa katolle lämpökeräin.

Yhteisostoksen lasketaan tuovan säästöjä. Ryhmähankinnalla asennustyö voidaan organisoida keskitetysti. Tämä säästää kustannuksia, ja suurempi tilausmäärä voi laskea aurinkokeräinten hintaa.

Pirkanmaan liiton projektisuunnittelijan Anna Kairamon mukaan Lappeenrannassa on kokeiltu sähköpanelien yhteishankintaa, mutta nyt lähdetään liikkeelle ensimmäistä kertaa julkisten toimijoiden avustamana.

Kairamo toivoo, että pienestä alusta kasvaa iso ilmiö aurinkoenergian hyödyntämiseksi koko Suomeen.

- Toivoisimme, että tätä voisi toteuttaa muuallakin.

Sastamalalassa järjestetään 29. elokuuta tilaisuus, jossa annetaan tietoa aurinkoenergian hyödyntämisestä ja kerrotaan tarkemmin yhteishankintakokeilusta.

Kairamo uskoo, että esimerkiksi navetan katto olisi oiva paikka lämpökeräimelle ja energialähteestä olisi hyötyä maatilan arkeen. Hän toivoo sastamalalaisten innostuvan mukaan syksyn ryhmähankintaan.

- Tämä on tällainen ensimmäinen pilottikokeilu. Voisi ajatella, että kymmenkunta kotitaloutta olisi kiva määrä, hän toivoo.

Lue seuraavaksi