1. yle.fi
  2. Uutiset

Miten maan kohoaminen vaikuttaa ydinjätteen loppusijoitukseen?

Ydinjätteen loppusijoitusluolaa Eurajoen Olkiluotoon rakentava Posiva Oy tutkii Kivijärven ja Poosjärven vesikasveja. Tarkoitus on mallintaa, miten Olkiluodon alue kehittyy tulevina vuosituhansina.

luonto
Tunnelia louhitaan.
Yle

Eurajoen Olkiluotoon ydinjätteiden loppusijoitusluolaa rakentava Posiva Oy tekee tällä ja ensi viikolla vesikasvitutkimuksia Porin pohjoispuolella, Pomarkussa Kivijärvellä ja Poosjärvellä.

Posivan tutkijat ottavat vesikasvi- ja järvivesinäytteitä. Tutkimuksen tarkoituksena on mallintaa, miten Olkiluodon alue kehittyy tulevina vuosituhansina.

Koska maa kohoaa jatkuvasti Pohjanlahdella, on odotettavissa, että tällä hetkellä meren rannalla sijaitsevalle Eurajoen Olkiluodon alueelle muodostuu tulevaisuudessa Poosjärven ja Kivijärven kaltaisia järviä.

Posiva pyytää erityisesti metsästäjiä huomioimaan järvillä liikkuvat tutkijat. Metsästyskausi on alkamassa tällä viikolla, joten tutkijoiden lisäksi järvillä liikkuu paljon sorsastajia.

Posiva on vakuuttanut, että maan uumeniin syvälle peruskallioon kaivettava ydinjätteen loppusijoitusluola on turvallinen sijoituspaikka ydinvoimaloissa syntyvälle jätteelle. Loppusijoitus on kuitenkin herättänyt myös huolia muun muassa siitä, miten voidaan varautua vuosituhansien aikana maaperässä tapahtuviin muutoksiin.

Lue seuraavaksi