USA ja Etelä-Korea aloittivat sotaharjoitukset

Sotaharjoitukset järjestetään samaan aikaan, kun Etelä- ja Pohjois-Korean välit osoittavat lämpenemisen merkkejä.

Ulkomaat

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat aloittaneet vuotuisen sotaharjoituksen, johon osallistuu kymmeniä tuhansia sotilaita. Harjoitukset järjestetään samaan aikaan, kun jännitys Korean niemimaalla näyttää olevan laantumassa.

Toisin kuin Yhdysvaltain ja Etelä-Korean edellisten sotaharjoitusten aikana, Pohjois-Korean kritiikki sotaharjoituksia kohtaan on ollut suhteellisen vähäistä.

Viime kuussa hallitsevan puolueen lehti Rodong Sinmun varoitti, että sotaharjoitusten toteuttaminen voi viedä niemimaan sodan partaalle. Sen jälkeen kritiikki on kuitenkin ollut vaimeaa. Edellisten harjoitusten aikana keväällä Pohjois-Korean retoriikka oli lähes sotaisaa ja maa uhkaili ydinsodalla.

Etelä-Korea kertoo ilmoittaneensa Pohjois-Korealle harjoituksista hyvissä ajoin.

Kuun loppuun asti jatkuviin sotaharjoituksiin osallistuu noin 30 000 yhdysvaltalaista ja noin 50 000 eteläkorealaista sotilasta.

Pohjois- ja Etelä-Korean välit ovat viime aikoina osoittaneet lämpenemisen merkkejä. Maat sopivat viime viikolla avaavansa uudelleen yhteisen Kaesongin teollisuusalueensa, joka suljettiin huhtikuussa. Sunnuntaina Pohjois-Korea ilmoitti olevansa valmis päästämään eteläkorealaisia jälleen tapaamaan pohjoiskorealaisia sukulaisiaan.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset