1. yle.fi
  2. Uutiset

Jopa sukulaiset häiritsevät nuoria seksuaalisesti

Peruskouluikäisten lasten ja nuorten seksuaalinen häirintä ja ahdistelu on luultua yleisempää. Seksuaaliseksi häirinnäksi luetaan myös esimerkiksi nuorelle kerrotut rivot vitsit, sekä sukulaisten kommentit nuoren vartalon kehityksestä tai vaikkapa partahaivenista. Väestöliiton mukaan nuoria ahdistavaan häirintään täytyy puuttua.

Kotimaan uutiset
Kirsi Porras
Kouluterveyskyselyn mukaan seksuaalinen häirintä ja ahdistelu ovat yleisiä jo peruskouluikäisillä, mutta näistä kokemuksista ei juuri puhuta. Miten saada murrosikäinen kotona puhumaan näistä kokemuksista ja miten yhdessä asetetaan rajat. Vieraana oli eritysiasiantuntija Kirsi Porras Väestöliitosta.

Monet nuoret ja aikuiset ajattelevat, että seksuaaliset puheet kuuluvat nuoruuteen. Lasten ja nuorten seksuaalisestä häirinnästä ei juuri puhuta, vaikka siihen pitäisi ehdottomasti puuttua.

- Olen kuullut nuorten sanovan, että kaikkihan sitä joutuu kokemaan. Ikään kuin seksuaalinen häirintä olisi normaalia, sanoo Aamu-tv:ssä vieraillut Väestöliiton erityisasiantuntija Kirsi Porras.

Hänen mukaansa nuorten kokema seksuaalinen häirintä on hyvin monenlaista.

- Se voi olla, että aikuinen kertoo nuorelle kaksimielisiä vitsejä. Se voi olla esimerkiksi nuoren kehon tai ulkonäön tai oletetun seksuaalisen suuntautumisen kommentointia, tai nuorta voidaan muuten nimitellä loukkaavasti. Tai röyhkeiden seksuaalisten ehdotusten tekemistä, mainitsee Porras.

Kommentointi ja naureskelu ahdistavat

Häiritsijä voi olla usein hyvin läheinenkin ihminen.

- Tekijöinä voivat olla toiset nuoret, seurustelukumppani, tuttu tai tuntematon aikuinen tai sukulainen, Porras kertoo.

Hänen mukaansa nuoret ovat kertoneet hämmentävästä sukulaisten kommentoinnista.

- Nuori voi kokea todella ahdistavana, kun esimerkiksi sukulainen juhlissa ottaa oikeudekseen kommentoida nuoren kehoa, joka on keskeneräinen ja kehittyvä. Esimerkiksi kommentoidaan tissien kasvamista julkisesti nöyryyttäen ja naureskellaan päälle, Porras ihmettelee.

Esimerkiksi kommentoidaan tissien kasvamista julkisesti nöyryyttäen ja naureskellaan päälle.

Kirsi Porras

Sukupuoli ei suojaa seksuaaliselta häirinnältä.

- Pojille voidaan esimerkiksi todeta, että taitaa olla äänenmurros, kun tuolla tavalla vingut, tai että taitaa viiksenhaivenia jo olla, kun tarkkaan katsoo. Tai että oletpa luihulaiha, Porras mainitsee.

Vanhempien annettava neuvoja tilanteisiin

Nuoret voivat kokea riittämättömyyttä ja häpeää seksuaalisesta häirinnästä.

- Nuori voi alkaa vetäytyä pois ihmisten parista, jotta ei joutuisi ahdistaviin tilanteisiin. Voi tulla myös somaattisia oireita, Porras mainitsee.

Hän kehottaakin vanhempia ottamaan seksuaalisen häirinnän reippaasti puheeksi nuorten kanssa.

- Nuoren kokemusta ei saa väheksyä. Se, mikä meidän aikuisten maailmassa voi olla pientä ja vähäpätöistä, voi nuorelle olla rankkaa.

Se, mikä meidän aikuisten maailmassa voi olla pientä ja vähäpätöistä, voi nuorelle olla rankkaa.

Kirsi Porras

Vanhempi voi neuvoa nuorelle keinoja selviytyä tilanteista. Nuoren ei tarvitse hyväksyä ahdistavia kommentteja.

- Yhdessä voidaan miettiä ratkaisuja, miten sanoa ei ja kuinka päästä pois tilanteista, Porras neuvoo.

Lue seuraavaksi