1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Uutta tietoa mielenterveyshäiriöiden perinnöllisyydestä

Tuoreet tutkimustulokset antavat lisätodisteita mielenterveyshäiriöiden geneettisistä yhteyksistä.

Tutkijat ovat löytäneet yhteisiä geenimuotoja skitsofrenian, autismin kirjon, kaksisuuntaisen mielialahäiriön, vakavan masennuksen ja ADHD-tarkkaavaisuushäiriön taustalta.

Tuore, samaan aineistoon perustuva tutkimus osoittaa geneettiset yhteydet vahvimmiksi kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja skitsofrenian väliltä.

Skitsofrenian, kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja vakavan masennuksen välillä on myös geneettisiä yhtäläisyyksiä, mutta yhteydet ovat hieman heikompia. Myös ADHD:n ja masennuksen välillä oli geneettisiä samankaltaisuuksia.

Autismin eri muodot liitettiin aiemmassa tutkimuksessa moniin mielenterveyshäiriöihin, mutta tämän tutkimuksen perusteella ainoastaan skitsofrenia ja autismi jakaisivat geneettisiä riskitekijöitä.

Tutkijat pitävät tuloksiaan erittäin mielenkiintoisina, sillä ne ovat ensimmäisiä viitteitä mielenterveyshäiriöiden biologisista yhteyksistä. Uusien tutkimusmenetelmien myötä tutkijat pystyvät myös käyttämään geenitietoja sairauksien diagnosoinnissa. Tällä hetkellä mielenterveyden sairaudet diagnosoidaan vain oireiden perusteella.

Tulokset julkaistiin Nature Genetics -tiedelehdessä.