Konsulttiyritys: Suomesta voi kadota yli 40 000 teollisuuden työpaikkaa

Teollisuus on siirtänyt tuotantoaan takaisin Yhdysvaltoihin, ja sinne on konsulttiyrityksen mukaan syntymässä lähivuosina 2,5 - 5 miljoonaa uutta teollisuuden työpaikkaa.

Kuva: YLE

Suomi menettää noin 42 000 valmistavan teollisuuden työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä, mikäli kilpailukyky ei parane. Näin arvioi liikkeenjohdon konsulttiyritys The Boston Consulting Group tutkimuksensa perusteella.

Yritykset ovat siirtäneet tuotantoaan maihin, joissa kysyntä kasvaa, mutta toisaalta myös esimerkiksi työvoimakustannukset, vakaus ja verotus vaikuttavat, ja niihin Suomikin voi vaikuttaa itse, BCG neuvoo. Sen mukaan työvoimakustannukset Kiinassa ovat 80 - 90 prosenttia Pohjoismaita alemmat.

BCG luettelee Suomen vahvuuksiksi koulutetun työvoiman, kohtuuhintaisen energian, luonnonvarojen saatavuuden sekä vahvan tutkimus- ja kehitysyhteistyön teollisuuden, yliopistojen ja tutkimuslaitosten kesken.

Yhdysvaltoihin teollisuus on siirtänyt tuotantoaan takaisin, ja sinne on konsulttiyrityksen mukaan syntymässä lähivuosina 2,5 - 5 miljoonaa uutta teollisuuden työpaikkaa.