Suppilovahvero yllätti sienestäjän

Etelä-Savon Marttojen toiminnanjohtaja ja sienineuvoja Ritva Otva on innoissaan. Piipahdus metsän siimeksessä antoi korillisen sieniä, jopa suppilovahveroita.

Etelä-Savon Marttojen toiminnanjohtaja Ritva Otva ja suppilovahverot. Kuva: Sari Ursin / Yle

- En ole koskaan kerännyt suppilovahveroita näin aikaisin, sanoo Ritva Otva.

- Kun kerran jonkun hyvän paikan löytää, siellä kannattaa käydä muutaman päivän välein.  Myös mustatorvisieniä kertyi tällä reissulla yllättävän hyvin.

Kesä on ollut suotuisa sienirihmastoille.

- Toivoisin, että nyt saadaan oikein hyvä sienisato. Tänä kesänähän on saatu lämpöä paljon ja se on hyvin tärkeää sadon kehittymisen kannalta.  Ja nyt kun vielä saatu vettäkin, niin kaikki edellytykset hyvälle sienisadolle pitäisi olla kunnossa. Eikun sienimetsään nyt vaan, patistaa Ritva Otva.

Tieto on valttia sienimetsällä

Sikurirouskun voi helposti sekoittaa kangasrouskuun.

- Sikurirousku on ehkä monelle uudempi sienituttavuus. Se on himmeäpintainen ja siinä on viininpunainen vivahde. Hienon sienien välisen värieron huomaa parhaiten luonnossa, sanoo Otva.

- Kehnäsieni on ehkä vielä hieman oudompi ja vaaleaorakkaan kehottaisin myös opiskelemaan.  Se on miedon makuinen sieni ja sopii erittäin hyvin muiden sienien kanssa. Siitä voi tehdä erilaisia paistoksia, käyttää piirakoihin ja keittoihin.

Ritva Otvan ei tarvitse kauaa miettiä, kun häneltä kysyy omaa sienimaailman suosikkia.

- Kyllä se tuo herkkutatti on ihan ykkönen.

Myrkytys on vakava asia

Jos löytää itselleen vieraan sienen, se kannattaa laitaa esimerkiksi erilliseen rasiaan, ettei se pyöri syötäväksi tarkoitettavien sienien joukossa.

- Meillä on sellaisia myrkkyseiniä, esimerkiksi suippomyrkkyseitikki, josta jo pienikin pala syötävien sienien joukossa voi aiheuttaa tosi pahan myrkytyksen.  Kyllä sienien kanssa pitää olla hyvin tarkkana ja varovainen.  Jos ei tosiaan tunnista, niin sitten se sieni tiukasti erilleen muista sienistä ja varmistutaan siitä, mikä se on.

Ritva Otva kertoo, että valkokärpässieni on kuitenkin useimmiten se, joka myrkytyksiä aiheuttaa.

- Mutta meillä on muitakin pahoja myrkkysieniä.  Pitää olla varma siitä, mitä kerää, painottaa Otva.

Mukava koko perheen harrastus

Ritva Otva on ilahtunut siitä, että sienestys näyttää kiinnostavan ja metsässä kulkee usein koko perhe.

- Sienestys on laaja harrastus ja  kiinnostaa erityyppisiä ihmisiä.  Myös lapset saattavat olla hyvin innokkaita lähtemään sienimetsälle. Sienestäessä liikutaan metsässä raikkaassa ilmassa ja vielä kun tekee eväät mukaan, mikäs sen mukavampaa puuhaa vaikkapa viikonloppuna.

Uusia sienituttavuuksia tulee kokeneenkin sienestäjän eteen melkein joka kerta, kun metsään lähtee.

- Niitä tekee sitten mieli tutkia ja kotona selataankin sienikirjoja ahkerasti.

Sienet ovat hyviä tuoreina, joten niistä kannattaa valmistaa ruokaa heti. Kuivattaminen ja perinteinen suolaus ovat hyviä sienien säilöntätapoja.

- Etelä-Savon Marttojen toimistoon ei ole tänä kesänä vielä tullut kovinkaan paljon puheluita sienistä.

- Ja tietysti puhelimessa on vaikea sienien tunnistusta tehdäkään.  Rasiassa sienen voi tuoda Marttojen toimistoon tunnistettavaksi, vinkkaa Otva.