1. yle.fi
  2. Uutiset

E.ON-kaupalle löytyi toteutuskeino

Kajaanin kaupungin ja Sotkamon kunnan tekemät päätökset E.ON Kainuun ostosta aiotaan viedä päätökseen saakka kahden viikon sisällä. Kajaani, Sotkamo sekä E.ON-konserni ovat löytäneet keinon, joka ei pakota osapuolia odottamaan Oulun hallinto-oikeuden täytäntöönpanolupaa Sotkamon ostopäätökselle.

Kotimaan uutiset
Energiayhtiö e.on:in kylttiä pestään Saksassa.
Martin Gerten / EPA

E.ON-kauppa pyritään viemään loppuun saakka vielä elokuun aikana, arvioi Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen. Kajaanin kaupunginvaltuusto ja Sotkamon kunnanvaltuusto päättivät kesäkuussa ostaa E.ON-konsernilta sen osuuden E.ON Kainuusta.

Kauppakirjojen allekirjoittaminen on kuitenkin viivästynyt Sotkamon kunnankamreeri Irene Toppisen Oulun hallinto-oikeudelle tekemän kunnallisvalituksen takia. Tolosen mukaan osapuolet ovat löytäneet mallin, jolla kauppa voidaan viedä loppuun ilman hallinto-oikeuden täytäntöönpanolupaa.

- Nyt kerätään papereita allekirjoitusvalmiiksi. Tietysti olisi hyvä, jos hallinto-oikeudelta tulisi päätös Sotkamon kunnallisvalitukseen liittyen, mutta kaupan vahvistamiselle se ei enää ole ehtona.

Kauppakirjojen allekirjoittamisen viivästyminen ei Tolosen mukaan tuo kunnille suuria seuraamuksia.

- Kauppahintaan ei ole tulossa korotuksia. Toki papereissa on määritelty seuraukset viivästyksistä, mutta ne eivät ole merkittäviä.

Kesäkuussa tehtyjen valtuustojen yksimielisten päätösten mukaan Kajaanin kaupunki ja Sotkamon kunta ostavat itselleen holding-yhtiön kautta E.ON Sverigen ja sen omistaman Karhu Voiman osuudet E.ON Kainuusta. Ostopäätöstä valmisteltiin viime syksystä lähtien, jolloin E.ON-konserni aikovansa myydä osuutensa E.ON Kainuusta.

Lue seuraavaksi