Darby Thomas tavoittelee triathlonin maailmanmestaruutta

Suomeen seitsemän vuotta sitten muuttanut Darby Thomas on moninkertainen Suomen mestari. Triathlonammattilaisen tähtäimessä siintää seuraavaksi vuoden 2014 MM-kilpailut Havaijilla.

urheilu
Triatleetti Darby Thomas uintiharjoituksissa.
Eino Telkinen / Yle

Suomessa on vain muutama triathlonammattilainen. Yhdysvalloista Saloon seitsemän vuotta sitten muuttanut Darby Thomas on yksi heistä. Ammattilaisia on Suomessa vähän, sillä sponsori- ja palkintorahoja on tarjolla niukasti. Silti Thomas viihtyy ammattilaisena Suomessa.

- Kesällä Suomi on tosi hieno paikka. Se on paras maailmassa kesällä. Esimerkiksi Amerikassa on niin kuuma, että siellä on tosi vaikea harjoitella kesällä.

- Mutta Suomi on ihan täydellinen. Täällä on paljon hyviä uintipaikkoja ja tien kunto on tosi hyvä, Thomas summaa.

Yhdeksän tunnin puristus

Teräsmies-luokan kilpailu alkaa neljän kilometrin uinnilla. Sen jälkeen pyöräillään 180 kilometriä, eli Turusta Helsinkiin ja vielä vähän päälle. Kilpailu huipentuu maraton-juoksuun.

Suomi on ihan täydellinen. Täällä on paljon hyviä uintipaikkoja ja tien kunto on tosi hyvä.

Darby Thomas

Thomas kertoo, että kovat kilpailijat suoriutuvat urakasta yhdeksässä tunnissa.

- Alle yhdeksän tuntia on hyvä aika ja ihan huippu on lähellä kahdeksaa tuntia.

Triathlon on fyysisesti rankkaa, mutta Thomasin mukaan kovin kilpailu käydään urheilijan korvien välissä.

- Fyysisesti on pakko olla ihan erilainen, että jaksaa kilpailla kahdeksan tunnin ajan. Jos pää ei kestä, se on sama ongelma. Sekä fyysisen että henkisen puolen on pakko tehdä töitä yhdessä, Thomas sanoo.

Unelmana mestaruus Havaijilla

Syyskuussa Thomas osallistuu Wisconsinin Teräsmies-kilpailuun. Tähtäimessä on kuitenkin maailmanmestaruus vuonna 2014 Havaijilla.

Sekä fyysisen että henkisen puolen on pakko tehdä töitä yhdessä.

Darby Thomas

- Wisconsinin kilpailu on minun ensimmäinen täyden matkan kisani. Uskon kuitenkin, että voitto on mahdollista.

Wisconsinin kilpailuissa menestyminen on tärkeää, sillä hyvällä sijoituksella voi lunastaa paikan Havaijin MM-kisoihin. Havaijin kilpailut ovat Thomasin mukaan lajin merkittävin tapahtuma maailmassa.

- Se on tosi hieno kisa. Kaikki tietävät mikä Havaijin Ironman-kilpailu on. Jos siellä voin voittaa, se olisi upea juttu.