Talviko tulossa? Metsähiiren rapina kuuluu jo

Vanhan kansan hokeman mukaan, kun hiiret tunkevat aikaisin sisätiloihin, se tietää aikaista talventuloa. Vanhan forssalaisen omakotitalon vintillä rapisee jo ja loukut räpsähtelevät. Talviko on tulossa?

luonto
YLE / Ilari Papinniemi

Yle Hämeen aamulähetykseen soittanut forssalainen Liisa on ottanut omakotitalon vintillä olevasta pyydyksestä pois jo seitsemän hiirtä.

– Aika harvoin näin aikaisin rupeaa vintistä pyydyksiin tulemaan hiiriä. Yleensä hiiret tunkevat sisälle vasta kun puinnit ovat ohi ja sapuskaa ei ehkä enää ole.

Aika harvoin näin aikaisin rupeaa vintistä pyydyksiin tulemaan hiiriä.

Liisa Forssasta

Pulskat ja hyvin syöneet, aikaisin sisätiloihin tulevat hiiret tietävät talven tuloa.

– Vanha isoäitini Pohjanmaalta sanoi aina, että kun hiiret tunkevat liian aikaisin sisätiloihin, se tietää aikaista talvea. Sitäkö tämä tietää? En ole koskaan vielä näin aikaisin nähnyt tällaista.

Kylmää pakoon

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Asko Hutila naurahtaa hiiren kautta ennustettavalle aikaiselle talvelle. Hän tuumaa epävarmuuden vallitessa, että taitaa olla asia toisin päin.

– Ilma on keskimääräistä lämpimämpi. Sanoisin, että pitkä lämmin syksy on todennäköisempi kuin aikainen talvi. Hiirten liikkumiselle taitaa olla joku muu kuin säästä riippuva syy.

Metsähiiret ja kotihiiret ovat tunnetusti ovelia löytämään kulkuväylät lämpimiin sisätiloihin ja ruokaisiin kaappeihin. Säiden kylmettyä metsähiiret tulevat lämmittelemään sisätiloihin, mutta käyvät silti edelleen syömässä ulkona.

Etikka auttaa?

Riihimäen kaupunginpuutarhuri Tero Westerlund ei varsinaisesti hiiriongelmaan törmää työssään, koska hiiret saavat vapaasti elää hänen puutarhoissaan, mutta kotioloissa hiiriä ei hyvällä katsota. Asiaa on joutunut ratkomaan kotikonstein. Hiirenloukku on hyvä, mutta muitakin keinoja on.

– Viime talvena laitoimme tiloihin etikkaa avoimissa astioissa ja yhtään hiirtä ei näkynyt. En tiedä oliko se etikan ansiota, mutta hiiriä ei ollut ja raikastakin tuli. Etikkaahan käytetään usein tilojen raikastamiseen.