1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Villa Mairea ihastuttaa ihmisiä ympäri maailmaa

Porin Noormarkusta löytyy modernismin helmi. Alvar Aallon suunnittelema Villa Mairea vetää puoleensa arkkitehtuuriin vihkiytyneitä ympäri maailmaa.

Kotimaan uutiset
Villa Mairea kartanon julkisivu
Pertti Pitkonen / Yle

Ajatus modernista kodista mäntymetsän keskellä syntyi 1930-luvulla. Alvar Aallon tarkoituksena oli luoda kaunista arkea käytännöllisen ja nykyaikaisen kodin muodossa. Valmistuessaan Villa Mairea poikkesi täysin ajan muusta rakennustaiteesta. Arkkitehtilegenda suunnitteli rakennuksen ystävilleen Harry ja Maire Gullichsenille kodiksi ja taiteen tyyssijaksi.

- On aina yhtä hämmästyttävää, kuinka ihmisiä tulee maailman ääristä nimenomaan tänne Suomeen ja Porin Noormarkkuun katsomaan Villa Maireaa, sanoo A. Ahlström Oy:n vierastoiminnan päällikkö Tiina Rajala.

Maire Gullichsen piti Villa Maireaa yleisölle avoinna kesäisin vuosina 1973-1987. Nykyään rakennusta pääsee ihailemaan tilauksesta.

- Täällä kävi aikoinaan melkoisia kävijämääriä. Parhaimmillaan sen kuuden viikon aikana, kun Villa Mairea oli yleisölle avoinna, täällä kävi jopa 20 000 ihmistä.

Maailmanlaajuinen nähtävyys

Pieni Noormarkun kaupunginosa herää eloon kesäkuukausina, kun Villa Mairea houkuttelee arkkitehtuurin ystäviä kaukaa maailmalta.

- Olemme olleet Aalto-faneja jo vuosia ja omistamme kuuluisan Seepra-tuolin. Olen psykoanalyytikko ja toimistossani on Aallon penkki ja hylly. Olemme siis suuria faneja. Olen tiennyt tästä talosta jo pitkään ja olen aina halunnut käydä täällä, kertoo Carol Munter New Yorkista.

Kun olin lukiossa, näin lehdessä kuvan Villa Maireasta. Siinä oli niin kaunis valo ja yksityiskohta talosta. Silloin päätin, että minusta tulee arkkitehti.

arkkitehtiopiskelija Hirofumi Otaka

Yhdysvaltalaiseen tekee vaikutuksen Aallon estetiikan lisäksi suunnittelun käytännönläheisyys.

- Aallon muotoilussa on jotain pelkistettyä eleganssia ja sen kanssa on miellyttävä elää. Kaikki esineet täällä, istu vaikka tuolille, ovat hyvin mukavia ja oikean korkuisia, arvioi Munter.

Villa Mairea inspiroi arkkitehdin uralle

Ulkomailta löytyy yliopistoja, joiden opetusohjelmaan kuuluu tutustuminen Alvar Aallon arkkitehtuuriin, mikä pitää sisällään käynnin Noormarkussa. Joillekin Villa Mairea on jopa pyhiinvaelluspaikka ja sytyke uravalintaan.

- Kun olin lukiossa, näin lehdessä kuvan Villa Maireasta. Siinä oli niin kaunis valo ja yksityiskohta talosta. Silloin päätin, että minusta tulee arkkitehti, sanoo japanilainen arkkitehtiopiskelija Hirofumi Otaka.

Villa Mairean omistavan A.Ahlström Oy:n vierastoiminnan päällikkö Tiina Rajala on mykistynyt siitä, kuinka monet ovat valmiita näkemään ison vaivan vain päästääkseen näkemään rakennuksen.

- Meille saapuu arkkitehteja ympäri maailmaa todella kaukaisista maista, Uudesta-Seelannista, Etelä-Amerikasta ja kaikkialta. He tuntevat talon kaikki arkkitehtoniset yksityiskohdat, mutta tulevat tänne sitä varten, että haluavat nimenomaan kokea ja aistia kaikilla aisteilla tämän talon, kertoo Rajala.

Lue seuraavaksi