Britannialta vaaditaan selitystä Snowden-toimittajan kumppanin kuulustelemisesta

Muun muassa brittikansanedustaja Keith Vaz, Brasilia ja Guardian-lehti vaativat brittiviranomaisia selittämään, miksi Yhdysvaltain urkintapaljastuksista kirjoittaneen toimittajan kumppania kuulusteltiin yhdeksän tunnin ajan Lontoon Heathrow'n lentokentällä.

Ulkomaat

Useat tahot ovat vaatineet Britannialta selitystä siitä, miksi viranomaiset kuulustelivat useiden tuntien ajan miestä, jonka kumppanilla, toimittaja Glenn Greenwaldilla on yhteyksiä tietovuotaja Edward Snowdeniin. Raivostunut Greenwald uskoo, että kuulusteluilla halutaan lähettää viesti niille, jotka kirjoittavat Yhdysvaltain turvallisuuspalvelusta NSA:sta tai sen brittiläisestä vastineesta.

Greenwaldin brasilialainen kumppani David Miranda pysäytettiin Lontoon Heathrow'n lentokentällä sunnuntaina. Häntä kuulusteltiin yhdeksän tunnin ajan, jonka jälkeen hänet päästettiin vapaaksi. Brittilehti Guardianin mukaan Mirandalta takavarikoitiin kännykkä, kannettava tietokone ja muistitikkuja. Kuulusteluissa vedottiin terrorismin vastaisiin lakeihin.

Guardianille töitä tekevä Greenwald on kirjoittanut useita juttuja NSA:n urkinnasta Snowdenin hänelle antamien tietojen perusteella.

Greenwald sanoo, ettei brittiviranomaisilla ollut mitään syytä epäillä Mirandan olevan sekaantunut terrorismiin. Sen sijaan häntä kuulusteltiin tuntien ajan Guardianin kirjoituksista, jotka käsittelevät NSA:ta, Greenwald sanoo. Urkintapaljastukset ovat suututtaneet Yhdysvaltain johtoa.

- He käyttivät omia terrorismilakejaan täysin väärin syistä, joilla ei ole mitään tekemistä terrorismin kanssa, Greenwald sanoo.

Greenwaldin mukaan Heathrow'n turvallisuusviranomaiseksi esittäytynyt henkilö soitti hänelle varhain aamulla ja kertoi Mirandan kuulusteluista. Tämä oli sanonut, ettei paikalla saa olla asianajajaa, eikä Miranda saanut myöskään puhua Greenwaldin kanssa.

Selitystä Mirandan pidätyksestä ovat vaatineet myös Brasilia, Guardian ja Britannian parlamentin sisäasiainvaliokunnan jäsen, työväenpuoluetta edustava Keith Vaz.

Vaz sanoo kirjoittavansa poliisille ja vaativansa selitystä. Hän kutsuu Mirandan pidätystä "poikkeukselliseksi".

- Heillä voi olla täysin järkevä selitys. Mutta jos aiomme käyttää terrorismin vastaisia lakeja tällä tavoin, asioihin, jotka eivät näytä liittyvän terrorismiin, meidän on ainakin tiedettävä miksi, Vaz toteaa Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle.

Brasilian ulkoministeriö sanoo maan pyytävän niin ikään selitystä pidätyksestä. Brasilian mukaan pidätys ei ollut oikeutettu, koska kyseessä oli henkilö, jota ei syytetä mistään. Brasilia odottaa, ettei vastaava toistu.

Guardian-lehti sanoo olevansa tyrmistynyt tapauksesta ja vaativansa niin ikään selitystä Britannian viranomaisilta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvostelee Mirandan kohtelua laittomaksi ja anteeksiantamattomaksi. Sen mukaan Miranda on selvästikin kostotaktiikan uhri.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset