1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Weekend Festivalista kesän kovin palauteryöppy

Lähistöllä Suvilahdessa järjestetty Flow-festivaali keräsi valituksia vain kourallisen. Weekendin järjestäjä puolustautuu toteamalla, että tapahtuma alitti kaikki Ympäristökeskuksen asettamat melurajat.

Kotimaan uutiset
Weekend-festivaalin lava iltavalaistuksessa.
Elektroniseen musiikkiin painottuva Weekend-festivaali keräsi eilen lauantaina noin 20 000 ihmistä Helsingin Kyläsaareen.Roni Rekomaa / Lehtikuva

- Weekend Festivalista on tullut ylivoimaisesti eniten palautetta tänä kesänä, ympäristötarkastaja Hanna-Mari Torniainen Helsingin kaupungin Ympäristökeskuksesta arvioi.

Torniaisen mukaan palaute on koskenut pääasiassa sitä, miksi musiikkia saa soittaa lujaa puolille öin ja kahtena päivänä peräkkäin. Torniainen kertoo, että tapahtuman aiheuttamat haitat arvioitiin kuitenkin tarkasti etukäteen.

- Kyläsaaressa nämä olivat ainoat festarit koko kesänä ja selvityksissä arvioitiin, että melutaso jää asutuksen lähellä alle 70 desibelin. Huomioimme myös lavojen sijoittelun ja soittosuunnan niin, että häiriintyvät asukkaat eivät olisi samoja kuin Suvilahden tapahtumissa.

Tapahtuman melunmittausraportti ei vielä ole saapunut arvioitavaksi. Ympäristökeskuksen omissa mittauksissa perjantaina 70 desibelin melurajat alittuivat. Järjestäjän mukaan festivaali läpäisi myös ulkopuolisen melunmittaajan arvioinnin.

- Melutasot mitattiin joka paikasta mistä kaupungin kanssa sovittiin. Saimme tarkastajalta täyden kympin, Weekend Festivalin markkinointipäällikkö Sami Vepsäläinen sanoo.

Loppuunmyydyllä Weekend Festivalilla vieraili kahden päivän aikana yli 40 000 kävijää. Vepsäläisen mukaan 99 prosenttia palautteesta on ollut positiivista.

- Meillä on nuori kohderyhmä, joka on tottunut ilmaisemaan mielipiteitä netissä ja sosiaalisessa mediassa. Saamme paljon suoraa palautetta. Se selittää osittain myös sen, miksi kritiikkiä näyttää tulevan muihin festareihin nähden paljon.

Viime vuonna Espoossa järjestetyt Weekend-festivaalit aiheuttivat liikennekaaoksen. Tänä vuonna järjestäjiä on julkisuudessa syytetty melun lisäksi liian ahtaista tiloista, turva-aitojen kaatumisesta sekä järjestyksenvalvojien väkivaltaisuudesta.

- Poliisi ja turvatiimi tutkivat parhaillaan, mitä siellä oikeasti on tapahtunut. Sitten myös selvitetään, onko median uutisointi mennyt tässä niin kuin pitää, Vepsäläinen sanoo.

Järjestäjät toivovat, että festivaalit voitaisiin järjestää myös ensi vuonna Kyläsaaressa.

Lue seuraavaksi