1. yle.fi
  2. Uutiset

Muumio-omenista ei kannata panikoitua

Omenan kompoistoitumista voi avittaa erilaisilla kikoilla. Muumiotaudin vaivaamat omenat taas voi kuskata vaikka jätteenkäsittelylaitokselle, vaikkei se tautia puutarhasta poistakaan.

luonto
Muumioituneita omenia.
Muumioituneita omenia.Sari Toivonen / Yle

Ota tästä! –tekstillä varustetut omenakorit ovat ilmestyneet taas omakotitaloalueille. Ylimääräisiä omenoita voi lahjoittaa myös esimerkiksi metsästysseuroille riistanruuaksi, mutta pilaantuneiden kanssa voi olla pulassa.

Kompostointi on paras vaihtoehto, mutta omenalla kompostoituminen kestää. Pirkanmaan jätehuollon neuvoja Erkki Piipolla on tilannetta helpottava vinkki.

- Jos kerää omenoita esimerkiksi kottikärryyn, voi vaikka lapiolla vähän murskailla niitä.

Murskaantuneet omenat kompostoituvat nopeammin. Avittaa voi sekoittamalla ne vielä muuhun puutarhajätteeseen.

Jäteauton kuskikin on vain ihminen

Jos kompostointi ei onnistu, tai komposti on täynnä, voi omenia panna sekajäteastiaankin. Piippo muistuttaa maltillisuudesta. 240 litraisen jäteastian painorajoitus on usein 20 kiloa.

Ei liikaa kannata näiden asioiden kanssa panikoida.

Erkki Piippo

- Ei ängetä sitä täyteen, sillä muutoin astiat eivät kestä. Työturvallisuus on myös tärkeää, jäteauton kuljettajakin on ihminen.

Kaikkein paras olisi kuskata omenat keralla jätteenkäsittelylaitokseen.

Varmistelija vie muumioituneet jätteenkäsittelylaitokselle

Muumio-omenien käsittelyssä on monta koulukuntaa. Piippo muistuttaa, että ilmassa on itiöitä, vaikka omenoita kuinka poltettaisiin ja haudattaisiin.

- Jos haluaa pelata varman päälle, voi viedä omenat jätteenkäsittelykeskukseen. Ei liikaa kannata näiden asioiden kanssa panikoida.

Kalliiksi kuskaaminen ei tule. Ainakin Pirkanmaalla peräkärryllinen puutarhajätettä otetaan maksutta vastaan, kunhan kuormassa ei ole maatumatonta jätettä.

Lue seuraavaksi