1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Ihotautitutkimus etsii kuumeisesti vaihtoehtoja kortisonille

Tutkimus on tuonut uusia hoitomuotoja perinteisten kortisonivoiteiden rinnalle. Biologisilla lääkkeillä hoito on entistä täsmällisempää.

Psoriasista sairastavan henkilön selkä. Kuva: Kaufmann Agency Helsinki

Suomalaisista huomattava osa kärsii ihosairauksista. Ihotautien professori Annamari Ranki arvioi, että jopa neljännes suomalaisista kärsii jossain vaiheessa elämäänsä iho-ongelmista.

- Suomalaisilla on taipumus atooppisiin ihottumiin, joita esiintyy hyvin suurella osalla väestöstä, riippuen tietysti ikäkaudesta, sanoo professori Annamari Ranki.

Ihottumat alkavat tyypillisesti jo varhaislapsuudessa ja saattavat helpottaa iän myötä, mutta atooppista ihottumaa kokee jossakin elämänsä vaiheessa jopa yli 20 prosenttia väestöstä. Psoriasista on todettu noin neljällä prosentilla väestöstä. Kaikkiaan tunnetaan jo yli 300 ihosairautta.

- Voi arvata, että terveyskeskuksen potilaistakin noin kolmasosalla on jossakin elämänvaiheessa joku iho-ongelma, sanoo Ranki.

Ei enää pelkkää kortisonia

Jokin aika sitten ihosairauksia hoidettiin laajalti kortisonivoiteilla, joiden haittavaikutukset ovat tänä päivänä hyvin tiedossa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on tullut uudella tavalla vaikuttavia sekä paikallishoitoja että myös muulla tavalla annosteltavia lääkkeitä.

- Viimeisin suuri kehitysalue on niin sanotut biologiset lääkkeet, jossa käytetään niin sanottuja vasta-aineita eli valkuaisainemolekyylejä, jotka on suunnattu ihan tarkalleen tunnettua välittäjäainetta kohtaan, kuvailee Annamari Ranki.

Välittäjäaineet aiheuttavat tulehdusta ihossa, joten kyseessä on täsmähoito.

- Näitä käytetään tällä hetkellä eniten vaikean psoriasiksen hoidossa ja ne annostellaan vähän samaan tapaan kuin miten diabeetikot pistävät insuliinia ihon alle.

Tutkimustuloksilla kohti täsmähoitoa

Ranki kertoo, että tavallisten kroonisten tulehduksellisten ihotautien kohdalla on päästy paljon eteenpäin siinä, että tutkimuksen avulla on opittu ymmärtämään huomattavan paljon tautien mekanismia.

- Tiedämme melko täsmällisesti, mitkä tulehduksen välittäjäaineet siellä vaikuttaa ja mitä kohtaan uudet lääkkeet tulee suunnata, Ranki kertoo. On olemassa erilaisia yhdistelmähoitoja, on myös d-vitamiinipuolelta uutta tietoa ja yhdistämällä tutkimusta kliiniseen tietoon, niin olemme päässeet ihan uudelle tasolle ihotautien hoidossa.

Suomalaiset osaavat

Ihotautien tutkimuksen saralla Suomi on huipputasoa ja suomalaiset tunnetaan kansainvälisestikin. 

Ottaen huomioon meidän varsin pienen väestömäärän, niin me olemme hyvin aktiivisia tutkijoita ihotautien ja allergologian alalla.

Annamari Ranki

- Esimerkiksi Tampereen kongressissa on paikalla kaksi alkujaan suomalaista maailman huipputason ihotautitutkijaa. Professori Jouni Uitto Philadelphiasta ja professori Leena Bruckner-Tuderman, joka vaikuttaa Saksassa tällä hetkellä, Ranki kuvailee.

 Professori Annamari Ranki on itsekin palkittu tänä keväänä kansainvälisesti panostuksestaan ihotautialan kehittämiseen.

- Ottaen huomioon meidän varsin pienen väestömäärämme, niin me olemme hyvin aktiivisia tutkijoita juuri ihotautien ja allergologian alalla.

Tärkeä tapaaminen

100-vuotista taivaltaan juhliva Pohjoismainen ihotautilääkäriyhdistys kokoontuu ensimmäistä kertaa Tampereella. Yhdistyksen kokouksessa mietittiin samalla yhteistyön jatkoa.

- Kyllä me ilman muuta haluamme jatkaa näitä yhteisiä tapaamisia ja erityisesti tiivistää tätä pohjoismaista yhteistyötä, Annamari Ranki kertoo. Nythän pian tulee lainsäädännöllisestikin mahdolliseksi se, että potilaat pystyvät valitsemaan hoitopaikkansa, jopa siis Suomen ulkopuolelta silloin, kun kyseessä on hoitomuoto, jota me emme pysty tarjoamaan.

Tampere-talolla järjestetään kahden päivän aikana lukuisia luentotilaisuuksia. Ranki pitää lääkäreiden tapaamista erityisen tärkeänä siitä syystä, että päivillä syntyy henkilökohtaisia kontakteja.

- Kun täällä voimme vapaasti keskustella ja oppia tuntemaan toinen toisiamma, niin silloin yhteydenotto myöhemminkin on paljon helpompaa, Annamari Ranki toteaa.