Rakennustarvikkeiden CE-merkintä voi johtaa harhaan

Heinäkuun alussa voimaantullut rakennustarvikkeiden CE-merkintä voi johtaa rakentajia harhaan. Merkinnän tarkoitus on kertoa rakennustuotteelta vaadittavat ominaisuudet yhdenmukaisella tavalla, ja edistää siten tuotteiden vapaata liikkuvuutta EU-markkinoilla.

Kotimaa
Kaikissa rakennusmateriaaleissa pitää kesästä lähtien olla CE-merkintä.
Kaikissa rakennusmateriaaleissa pitää kesästä lähtien olla CE-merkintä.Merja Siirilä / Yle

Keminmaan, Tornion ja Tervolan rakennustarkastaja Jarkko Hannunen kertoo muistuttavansa rakentajia siitä, että CE-merkintä ei kuitenkaan takaa esimerkiksi sitä, että Etelä-Euroopassa valmistetut rakennustuotteet sopisivat Suomen pakkasiin.

- Ihmiset ajattelevat helposti, että kun tuotteella on CE-merkintä niin se on ilman muuta käytettävissä rakentamisessa myös Suomessa. Se ei kuitenkaan välttämättä sovellu Suomen olosuhteisiin eikä sitä ole testattu esimerkiksi pakkasolosuhteissa, Hannunen sanoo.

Hannunen korostaa, että aina pitää selvittää tapauskohtaisesti voiko esimerkiksi espanjalaista julkisivutiiltä käyttää Suomen olosuhteissa.

- Esimerkiksi espanjalaiset voivat valmistaa rakennustuotetta ja siihen ei tarvitse erikseen hakea tyyppihyväksyntää vaan se voi tulla markkinoille CE-merkinnän voimalla, Hannunen muistuttaa.

Hannunen kertoo huomauttavansa asiakkaitaan eli rakentajia asiasta tapaamisten yhteydessä.