Suomalaista vauvauintia viedään Venäjälle

Kymmenkunta moskovalaista uimaopettajaa on tutustunut suomalaiseen vauvauintiin viikon ajan Jyväskylässä. Suomalaisen vauvauinnin lapsilähtöisyys teki vaikutuksen venäläisopettajiin.

Kotimaa
Vauvauintia.
Yle / Simo Pitkänen

Joukko moskovalaisia uimaopettajia seuraa vierestä, kun puolivuotias Casper Kemppinen polskii, läiskyttää - ja nauttii.

- Kyllä sen näkee, kuinka lapsi viihtyy täällä vedessä ja tulee ihan semmoinen veden ystävä, vahvistaa Casperin äiti Ella Salminen.

Ero suomalaisen ja venäläisen vauvauinnin välillä on suuri. Kun meillä leikitään ja lauletaan, itänaapurissa opetellaan kroolin alkeita heti alusta alkaen. Joskus tulosten tavoittelu vie ilon koko uimisesta. Kolmen lapsen äiti ja uimaopettaja aikoo kokeilla uusia oppejaan omiin lapsiinsa.

- Venäjällä yritetään saada heti aikaan tuloksia. Vanhin lapseni ei pitänyt siitä, joten minun täytyy aloittaa alusta hänen kanssaan. Nyt tiedän, kuinka toimia, uimaopettaja ja kolmen lapsen äiti Olga Ryzea kertoo.

Koko perheen yhdessä oloa

Venäjällä vanhemmat eivät tavallisesti osallistu vauvauintitunneille. Suomessa kurssilaiset ovatkin saaneet käytännön opetusta koko perheen ohjaamiseen.

- He ovat seuraamassa nimen omaan tämmöistä perheen yhteistä, iloiseen leikkihetkeen perustuvaa vauvauintia ja heille juuri se on ollut erittäin tärkeä oppimiskokemus, kertoo Uimakoulu Pikku Joutsenen toimitusjohtaja Eevaliisa Anttila.

Moskovalainen uimakoulu on noudattanut jyväskyläläisen uimakoulun mallia pian vuoden päivät. Uimakoulun omistaja uskoo perhekeskeisen vauvauinnin lisäävän suosiotaan tulevaisuudessa.

- Se on miellyttävämpää lapsille ja vanhemmille. Edetään askel askeleelta, eikä tavoitella nopeita tuloksia. Ydinasia on, että vanhemmat ja lapset tuntevat olonsa miellyttäväksi vedessä, toteaa toimitusjohtaja Tatiana Maksimova moskovalaisesta AquaBaby Swim Schoolista.