Mutajuoksu sopii kaikille: "Tarvitaan vain huumorintajua"

Raumalla sadat ihmiset kahlaavat mudassa syyskuussa. Osa haastaa itsensä, osa haluaa pitää vain hauskaa.

urheilu
Jalat syvällä suossa
Minna Heikura / Yle

Rauman Poroholmassa kisaillaan lauantaina 7. päivä syyskuuta mutajuoksussa. Maailmalla "Mud run" -kilpailut ovat nousseet suosituiksi. Idean Raumalle siirtänyt Markus Niemelä on itse konkari mutajuoksun saralla.

- Olen asunut kuusi vuotta Yhdysvalloissa ja siellä olen käynyt juoksentelemassa. Minulla on muutama kaveri, jotka oikein kiertävät näitä kisoja, kertoo Niemelä.

Poroholma alueena sopii mutajuoksuun järjestäjän mukaan loistavasti. Maastosta löytyy kisaan sopivia elementtejä ja sen lisäksi tarvittavat majoitus-, peseytymis- ja ravintolapalvelut ovat samassa yhteydessä. Itse kilpailussa on kaksi sarjaa.

Kilpailu ei ole mitenkään vaativa; jokainen pystyy radan menemään läpi.

Markus Niemelä

- Tässä on kilpasarja ja sitten myös hupisarja. Selkeästi valtaosa on ilmoittautunut hupisarjaan ja ideahan tässä on hauskanpito.

"Hyväntuulista liikuntaa"

Tähän mennessä 2013 Mutajuoksu -kilpailuun on ilmoittautunut noin 500 ihmistä. Niemelä uskoo, että kisoissa nähdään 700-800 osallistujaa.

- Kilpailu ei ole mitenkään vaativa; jokainen pystyy radan menemään läpi. Hupisarjassa saa esteen myös kiertää. Radalta löytyy esimerkiksi vaahtoestettä ja liukumäkeä, Niemelä valottaa.

Niemelä painottaa, että tapahtuma on hyväntuulista liikuntaa. Mutajuoksusta voi halutessaan kuitenkin tehdä itselleen vaativankin.

- Jos saan työtä hieman jollekin päivän aikana delegoitua, niin käyn kyllä itsekin radan kiertämässä. Ja minulla on tarkoitus haastaa itseäni ja vetää ihan hapoille asti, Niemelä kertoo.