1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yksiö

Kotiraide helpottaa opiskelijoiden asuntopulaa

Opiskelija-asuntotilanne on tänä syksynä Jyväskylässä hieman aiempaa parempi. Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö KOAS:in jonossa on kuitenkin yhä reilut 1700 hakijaa. Heistä yli 800 on yksiöiden hakijoita.

Tänä syksynä ruuhkaa on helpottanut KOAS:ille valmistuva uusi kerrostalo.

- Tänä vuonna tilanne on sikäli helpompi, että meille valmistuu uusi iso talo, Kotiraide, tuohon keskustan liepeille. Laskeskelin, että elo-syyskuulle on tehty 260 sopimusta enemmän kuin viime vuonna eli Kotiraide on huomattavasti helpottanut tilannetta, arvioi asiakkuuspäällikkö Tiia Matilainen.

Suurin osa asunnottomista löytää pysyvän asunnon muutaman kuukauden sisään. Opiskelunsa aloittavat ovat haussa etusijalla.

- Mikäli asunnolle on tarkat kriteerit ja haetaan nimenomaan yksiötä, voi asuntoa joutua odottamaan pidemmän aikaa. Soluasuntoja on pystymme yleensä aika pian asuntoa kipeästi tarvitsevalle tarjoamaan, Matilainen kertoo.

Yksiöt halutuimpia

Yksiöt ovat edelleen kaikkein halutuimpia ja vaikeasti saatavimpia asuntoja. Yksi syy tähän on se, ettei yksiöstä hevillä luovuta, kun sellaiseen on päästy.

- Yksiöstä pidetään kiinni pidempään, kun taas soluasunnosta vaihdetaan opintojen aikana joko yksiöön tai vapaille markkinoille, Matilainen.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan soluasuntoihin on niin ikään jonossa 500 hakemusta. Ylioppilaskylä on jo käytännössä täynnä ja hakijoille tarjotaan peruutusasuntoja.