1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mubarak askeleen lähempänä vapautta

Egyptin entinen presidentti voi väliaikaisesti vapautua vankilasta odottamaan tuomioistuinkäsittelyjään.

Ulkomaat

Egyptin entinen presidentti Hosni Mubarak on askeleen lähempänä vankilasta vapautumista. Oikeuslähteiden mukaan Mubarak pääsee ehdonalaiseen odottamaan korruptiosyytteidensä käsittelyä tuomioistuimessa. Mubarak pysyy kuitenkin vankeudessa, koska häntä vastaan on vireillä vielä yksi korruptiosyyte.

Mubarakin asianajajan mukaan neljäs ja viimeinen syyte saadaan soviteltua lähipäivinä, ja Egyptiä kolme vuosikymmentä johtanut ex-presidentti saadaan vapaaksi ennen viikonloppua.

Asianajaja Farid al-Dibin mukaan viimeiset korruptiosyytteet ovat perusteettomia. Syytteet liittyvät Mubarakin entisen viestintäministerin Mubarakille maksamiin lahjuksiin. Al-Dibin mukaan Mubarak on jo maksanut takaisin noin puolen miljoonan euron arvoiset lahjat, jotka hän sai entiseltä ministeriltään.

Vallasta syöstyä Mubarakia vastaan on luettu neljät syytteet. Aikaisemmin hänet on päästetty vapaalle jo yksistä korruptiosyytteistä. Toinen syyte liittyy hänen osallisuuteensa vuoden 2011 mielenosoittajien tappamisesta.

85-vuotiasta entistä presidenttiä syytetään mielenosoittajien tappamisesta vuonna 2011. Mielenosoitukset johtivat lopulta Mubarakin hallinnon kaatumiseen. Mubarak on syytteissä entisen sisäministerinsä Habib Adlin ja kuuden poliisijohtajan kanssa.

Mubarak on jo kerran tuomittu elinkautiseen vankeustuomioon. Muutoksenhakutuomioistuin kuitenkin palautti päätöksen uuteen käsittelyyn menettelytapavirheiden takia.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi