1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

STUK vaatii Pyhäjoelle kaavaillun ydinvoimalan turvallisuuden parantamista

Pyhäjoelle kaavailtuun ydinvoimalaan on tehtävä useita turvallisuusparannuksia ennen kuin se täyttää suomalaisten turvallisuusvaatimukset, arvioi Säteilyturvakeskuksen asiantuntija. STUK havaitsi Rosatomin laitoksessa turvallisuuspuutteita jo muutamia vuosia sitten. Fennovoiman mukaan kehitystyö puutteiden korjaamiseksi on vasta aluillaan.

Kuva: Fennovoima

Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimahankkeen edetessä Säteilyturvakeskus joutuu jälleen puntaroimaan  laitoksen turvallisuutta. STUK antoi laitoksesta alustavan turvallisuusarvion vuonna 2009 Fortumin ydinvoimalahakemuksen yhteydessä. Tuolloin Rosatomin AES-2006 painevesireaktorilailaitos ei täyttänyt kaikkia suomalaisia turvallisuusvaatimuksia.

STUKin mukaan laitoksen alkuperäisessä suunnitelmassa ei oltu otettu huomioon suuren matkustajakoneen törmäystä. Laitoksen suojarakennusta ja polttoainerakennusta ei oltu suunniteltu kestämään törmäystä.

STUK löysi puutteita niinikään varautumisessa tulviin ja tulipaloihin. Tässä kohden erottelu eri turvarakennusten välillä ei täyttänyt suomalaisia vaatimuksia. Myös laitosta ohjaavissa automaatiojärjestelmissä stuk näki huomautettavaa.

Lisäksi reaktorin primääripiirin eli jäähdysjärjestelmän paineenalennus ei täyttänyt turvavaatimuksia. Jäähdytysjärjestelmä estää reaktorin polttoaineen  sulamisen onnettomuustilanteissa.

STUK peräsi ongelmakohtiin tarkempia suunnitelmia, analyysejä ja laitosmuutoksia.

- Ne ovat kaikki samantasoisia puutteita. Kaikki ovat kohtuullisen vaativia suunnitteluhaasteita, kuvaa Säteilyturvakeskuksen ryhmäpäällikkö Keijo Valtonen.

Fukushiman onnettomuus  toi uusia turvavaatimuksia

Fennovoima ei ole toistaiseksi toimittanut STUKille uutta aineistoa laitoksesta. STUKin mukaan on kuitenkin selvää, että voimalaan on tehtävä useita turvallisuusparannuksia ennen kuin se täyttää suomalaiset turvallisuuskriteerit.

- Ainakin niiltä osin kuin olemme ensimmäisessä arviossa esittäneet, jos laitos on vielä sellainen kuin se oli silloin. Nämä asiat täytyy hoitaa kuntoon. Lisäksi laitoksen tulee täyttää Fukushiman onnettomuuden aiheuttamat uudet vaatimukset, Valtonen sanoo.

Fennovoiman mukaan Rosatomin työ puutteiden korjaamiseksi on vielä aluillaan.  

- Rosatomilla ei vähään aikaan ole ollut Suomessa asiakasta, joten Suomea varten ei ole tehty erikseen kovin paljon kehitystyötä.  Tietenkin kun he saivat STUKilta paljon palautetta tässä alustavassa turvallisuusarviossa,  he ovat miettineet, miten lähtisivät asioita ratkaisemaan, kertoo Fennovoiman ydintekniikkajohtaja Juhani Hyvärinen.

Hyvärinen vakuuttaa, että Rosatomilla on hyvät valmiudet tehdä vaaditut turvallisuustoimet. Niiden hintaa hän ei suostu kertomaan.

Uuden ydinvoimalan tie ei ole vielä auki muiltakaan osin. Voimalan ympäristövaikutukset on päivitettävä ajan tasalle. Avoinna on myös, joutuuko hanke vielä uudestaan eduskunnan käsittelyyn.