1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Venäjällä on lesboilla helpompaa kuin homoilla"

Venäläisessä tasa-arvojärjestössä Pietarissa työskentelevän Roosa Laaksosen mukaan Venäjällä on helpompaa olla lesbo kuin homo.

Ulkomaat
Poliisi pidättää mieltään osoittaneen homoseksuaalin Pietarissa.
Poliisi pidätti mieltään osoittaneen homoseksuaalin Pietarissa vuonna 2012. Ylen aamu-tv:ssä haastatellun Roosa Laaksosen mukaan Venäjällä on edelleen erityisen vaikeaa homoilla. Yle

Homoseksuaalien asema Venäjällä nousi suuren huomion kohteeksi yleisurheilun MM-kisojen aikana.

Venäjällä astui voimaan heinäkuussa homopropagandalaki, joka on kirvoittanut kannanottoja homojen puolesta. Muun muassa kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki protestoi Moskovassa homojen puolesta heiluttamalla kisayleisössä sateenkaarilippua.

- Uusi homopropagandalaki kieltää Venäjällä kaikkien ei-traditionaalisten seksuaalisuhteiden propagoimisen alaikäisille, Roosa Laaksonen täsmentää uuden lain sisältöä.

Ylen aamu-tv:ssä haastateltu Roosa Laaksonen työskentelee Pietarissa venäläisessä tasa-arvojärjestössä. Laaksonen kertoo, että homoilla on erityisen vaikeaa Venäjällä. Lesboilla on helpompaa, sillä venäläiseen kulttuuriin kuuluu, että naiset voivat koskettaa toisiaan ja kävellä käsikynkkää.

- Naispuolisilla on sellainen etu puolellaan, että lesboja ei aina oteta vakavasti, mutta homot otetaan, miespuolisilla homoilla on joka paikassa ehkä vielä vaikeampaa kuin muilla, Laaksonen arvioi tilannetta.

Uuden lain myötä juridista apua tarjoavat sateenkaarijärjestöt ovat saaneet tiedusteluja, miten voisi muuttaa ulkomaille, miten voisi hakea turvapaikkaa ja miten voisi mennä naimisiin ulkomailla, Laaksonen kertoo.

- Etenkin sateenkaariperheet ovat erittäin huolissaan omasta tilanteestaan, hän sanoo.

Lue seuraavaksi