TEM: Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita "hyvin paljon"

Myös nuoria, alle 25-vuotiaita työttömiä on jo lähes 50 000. Nuorten tilanne on heikentynyt nopeammin kuin keski-ikäisten.

talous
Asiakas Kluuvin TE-keskuksessa Helsingissä lokakuussa 2012.
Jarno Mela / Lehtikuva

Työmarkkinoiden yleiskuva on ennallaan - eli heikko, sanoo neuvotteleva virkamies Petri Syvänen työ- ja elinkeinoministeriöstä. Käytännössä työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut jo lähes puolitoista vuotta - kasvu on pysynyt suunnilleen samansuuruisena puoli vuotta.

Heinäkuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoissa oli 318 600 työtöntä työnhakijaa, liki 43 000 vuodentakaista enemmän. Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 110 500 eli 12 500 enemmän kuin sydänkesällä 2012.

- Näin työttömistä työnhakijoista kolmannes tai enemmänkin on yli 50-vuotiaita. Se on hyvin paljon, sanoo Syvänen.

Ikääntyneiden työttömyyden kehitys on hänen mukaansa jatkunut samanlaisena jo kuukausia, ja yli 50-vuotiaiden kokonaismäärä alkaa olla suuri, varsinkin, kun ikääntyneiden uudelleen työllistyminen on paljon vaikeampaa kuin nuorten.

Myös nuoria, alle 25-vuotiaita työttömiä on jo lähes 50 000. Tilanne on nuorten osalta heikentynyt nopeammin kuin näillä ns. keski-ikäisillä, Syvänen kertoo.

Aktiivisen työnhaun väheneminen näkyy Tilastokeskuksen luvuissa, jotka ovat kansainvälisesti vertailukelpoisia. Tilastokeskus edellyttää aktiivista työnhakua ja valmiutta ottaa työpaikka vastaan kahden viikon sisällä.

- Kun aktiivisuutta ei ole, se näkyy Tilastokeskuksen luvuissa työttömien määrän vähenemisenä, mutta vastaavasti työvoiman ulkopuolisten määrä kasvaa. Nyt se on kasvanut hyvinkin voimakkaasti, yli 60 000:lla.

Ministeriö kerää tietonsa TE-keskusten asiakasrekistereistä.

- Edellytyksenä työttömyyspäivärahojen saamiselle on ilmoittautuminen työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon. Siksi aktiivisen työnhaun väheneminen ei näy ministeriön luvuissa.

Tilastokeskuksen laskeva työttömyysprosentti - nyt 6,6 - ei työttömyyden tai työmarkkinatilanteen näkökulmasta enää oikein kuvaa todellisuutta, TEM:n virkamies sanoo.

- Ilmeisesti ihmiset ovat vetäneet johtopäätöksiä, että enää ei kannata hakeutua työmarkkinoille. Tosin into on ylipäänsä kesäkuukausina aika matala ja tänä vuonna eritoten.

KORJATTU ALKUA 21.8. Työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut jo lähes puolitoista vuotta, ei puoli vuotta.