Pahamaineiset lähiöt: Ateenan pimeällä puolella

Laitan Facebookissa viestin Matiakselle, nuorelle toimittajalle joka tuntee Ateenan. Idea on löytää rappeutunut lähiö, onnistuuko? Matias vastaa että ongelmat kiteytyvät pikemminkin keskustan kortteleissa. Mutta hän lupaa valmistella asiaa, Jyrki Saarikoski muistelee.

Ajankohtainen kakkonen
Ajankohtainen kakkonen – Pahamaineiset lähiöt: Ateena, Kreikka
Pahamainen lähiö -sarjassa vieraillaan Ateenan Psirissä. Oppaana kreikkalais-suomalainen työtön nuori Matias Kokkinakis.

Etsitään epämääräistä elämää. Eräs asuntoalue on tehty aikoinaan Turkista pakolaisina tulleita kreikkalaisia varten, ja on nyt jo huonossa kunnossa. Eräässä kommuunissa on majaillut Matiaksen tuttuja. Pääsisikö sinne kuvaamaan?

30.4. Matias kirjoittaa:

"Ag. panteleimonas kaupunginosa olis hyvä. Paljon siirtolaisia. Ja koyhiä kreikkalaisia mutta paljon niitä uusnatseja. Ne vanhojen talojen valtaajat on vähä 'muuttunu' siis on tullu rikollisuutta ja huumeasioita"

Mutta ulkomaisiin kyselijöihin ja heidän kameroihinsa on kyllästytty. Jopa työttömien toimittajien yhdistys on on riitaisa ja epäluuloinen. Lähetän sähköpostin. Ei vastausta.

Kreikkalaisen arjen tunnelma 2013, muutama vuosi suuren romahduksen jälkeen, on ankea. Kreikan pääsiäinen osui vapun jälkeisiin päiviin. Juhla-aika tuntui vain pahentavan mielialoja.

6.5. Matias kirjoittaa:

"en tiedä mikä on, ku on niin vaikeeta kaikki, aina kreikkalaiset on ottanu rennosti mutta nyt ei näytä mikään toimivaan jokaisella on omat ongelmat ei kukaan halua puhua eikä jaksa auttaa kaikilla näyttää olevan μασεννθσ masennus 3 ihmistä tappoi itsensä eilen kreetalla, oli pääsiäinen kaverit Ateenassa on työttömiä"

Kreetalaisilla ei ole tapana riistää henkeä itseltään. Mutta Kreikan syvä lama on kaukana entisestä elämästä.

Mutta, kuten yleensä, asiat järjestyvät jollain tapaa. Löytyy hyvä ateenalainen kuvaaja ja Matias löytää kuvauskohteita. Köyhien klinikalla vapaaehtoiset lääkärit hoitavat potilaita kysymättä papereita.

"En halua että kamerani rikotaan"

Silti monin paikoin kadullakin kuvaaminen on arveluttavaa, eikä köyhien soppakeittiölle ole asiaa. Asiakkaina näytti olevan enimmäkseen ateenalaisia, ja ruoanjakelun järjestäneen kirkon edustaja varoitti että kuvausyritys johtaisi luultavasti käsirysyyn.

"Tämä ei ole omani, vaan firman kamera, enkä halua että se menee rikki", sanoo kokenut kuvaaja.

Ateena ei ole entisensä. Joskus kauan sitten ei kukaan varoitellut öisestä kaupungista, nyt hämäriin kujiin liittyy riskin elementti. Kreikka on yksi tärkeimmistä porteista Eurooppaan yrittävän väen tulla, ja moni – niin tulija kuin kuin kreikkalainen – nukkuu yönsä kortteleiden syvennyksissä paljaan taivaan alla.

Uteliaana lähden iltakävelylle hotellilta kohden Omonia-aukiota ja Akropoliin alarinteitä mukanani pieni videokamera. Kadunvarren kauppiaat laittavat putiikkejaan kiinni.

Kauppaansa sulkeva setä suuttuu kuvaamisesta ja töytäisee minua vaatetelineellä. On tainnut olla huono päivä. Koko Kreikalla taitaa olla huono aika.

Syvennyksessä nukkuu vanha mies. Paikka näyttää vakituiselta, patjoja ja peitteitä on useammallekin. Kuvaan kadun toiselta puolen. Autot vilahtavat ohi, turistit kiirehtivät ravintoloihin. Partainen mies, kristushahmoinen, jatkaa uniaan katuvierellä.

Metrojunat ohittavat valaistun Akropoliin. Ateenalaisten mukaan metro on parasta mitä kaupunkiin olympialaisista jäi. Asemat ovat siistejä, mutta varikoilla junat koristellaan kauttaaltaan graffiteilla.

Kirjavat maalipinnat ovat jopa taidokkaita, mutta minun sukupolvelleni ne viestivät rauhattomuudesta. Syrjäkulmilla kulkee, spray-purkit mukanaan, levottomia joiden into ja taide pysyvät arvoituksina.

Älä kuvaa virkavaltaa (jollet halua kamarille)

Mutta on Ateenassa myös virkavaltaa, jonka näkyvyys ja rehvakas käytös kertoo omalta osaltaan että rauhalliseen arkeen on matkaa.

Palatessani kohden hotellia kuvaan kaikenlaista: roska-auton perässä huolettomasti roikkuvat apumiehet näyttävät sopivalta kohteelta. Suuntaan sinne minne auto seuraavaksi pysähtyy.

Mikä osoittautuu virheeksi, sillä roska-auto kaartaa kujalle jolla vilisee poliiseja moottoripyörillään. Yksi heistä huomaa kameran, ja ennen kuin huomaankaan saan käskyn seurata poliisiasemalle.

Saan kuulla, että on kiellettyä kuvata poliisiasemaa – jota en tosin ollut edes huomannut. Alan huolestua että minulta takavarikoidaan tai hävitetään kuvattu materiaali, koko illan työ.

Löytyy kohtalaista englantia puhuva naispoliisi. Näytän hänelle ainoan kuvan moottoripyöräpoliisista ( ja mietin, että viikottain on maailman televisioissa kuvia samoista poliiseista tappelemassa mielenosoittajien kanssa ). Ehkä sen poistaminen riittää? Hermostuksissani temppuilen kameran säätöjen kanssa, saan kuvan lopulta poistetuksi.

Jätän helpottuneena virkavallan öisen vilkkaan tyyssisijan taakseni. Thank you. Goodbye. Welcome to Finland, we have nice summer.

En silti usko, että kreikkalaisilla poliiseilla on varaa tai kiinnostusta suunnata Suomeen lomamatkoille. Töitä heillä kyllä riittää, vaikka muita virkamiehiä erotetaankin. Kävelen muutaman korttelin verran hotellille kuvaamatta enää mitään. Ei kannata koetella liiaksi onneaan.

Ajankohtaisen kakkosen Pahamaineiset lähiöt

Ajankohtaisen kakkosen Pahamaineiset lähiöt -sarjassa vieraillaan lähiössä, joita turistioppaat kehottavat välttämään.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.