Jari Järvelä: Kotka tuottaa paljon sanottavaa

Syksyllä kirjailija Jari Järvelän tuotantoa voi kuunnella Yleisradion Radioteatterista ja lukea Matkanovelleja-teoksesta. Järvelä ammentaa inspiraatiotaan muun muassa kotikaupungistaan Kotkasta.

kulttuuri
Kirjailija Jari Järvelä
Raine Martikainen / YLE

Kirjailija Jari Järvelällä on takanaan kiireinen vuosi. Hän on käsikirjoittanut Yleisradion Radioteatterille kuunnelman ja kirjoittanut dekkaria sekä novelleja.

Ensi marraskuussa Yle Radio 1:llä ensi-iltaan tuleva kuusiosainen kuunnelma Kirveellä töitä on nyt äänitysvaiheessa. Sen tapahtumat sijoittuvat Suomen eduskuntaan.

- Kuunnelma luokitellaan poliittiseksi mustaksi komediaksi. Sen nimi Kirveellä töitä kuvastaa hyvin sen iskevää tunnelmaa, eli eduskunnassa alkaa tapahtua veritöitä, Järvelä kertoo.

Kuunnelma kertoo ensimmäisen kauden kansanedustajasta, joka tekee videota työpaikastaan. Sitten tapahtuu murha ja ruumiissa tököttää kotimainen kirves. Poliisin työtä vaikeuttaa se, että kirveen valmistaja on lahjoittanut kaikille kansanedustajille design-kirveet ja niitä liikkuu 200 kappaletta ympäri eduskuntaa. Tapahtuu toinen ja kolmas murha.

Järvelä on kirjoittanut aiemminkin kuunnelmia, mutta Kirveellä töitä on kirjailijan ensimmäinen sarjakuunnelma.

- Olen aina pitänyt vuoropuhelun kirjoittamisesta. Kuunnelma on mielestäni jonkin verran vapaampi kuin näytelmä, koska näytelmässä lavasteet asettavat rajoituksensa. Kuunnelmassa eduskunnankin sisällä pystyy liikkumaan aika heittämällä, täysistuntosalista toiseen, eikä lavasteita tarvitse vaihtaa. Sain tuottaja-ohjaaja Soila Valkamalta hyviä vinkkejä siitä, mitä käsikirjoituksesta kannattaa ottaa pois ja mistä kirjoittaa hieman enemmän, Järvelä kiittelee.

Inspiraatiota kotikaupunki Kotkasta

Kuunnelman lisäksi Järvelä on kirjoittanut novelleja ensi viikolla julkaistavaan teokseen Matkanovelleja. Muita teokseen osallistuneita kirjailijoita ovat muiden muassa Jari Tervo, Rosa Liksom, Monika Fagerholm ja Antti Hyry. Työn alla on myös dekkari, jonka työnimi on Tyttö ja pommi.

Tämä on täydellisen rosoinen kaupunki, joka antaa paljon aiheita.

Jari Järvelä

- Dekkari tapahtuu graffiti-henkisessä maailmassa. Sen nimi tulee siitä, että kuuluisalla brittiläisellä graffititaiteilijalla on ajatus: seinä on iso pommi, yksi inhottavimmista asioista, minkä voi pamauttaa ihmisten silmille. Dekkari kritisoi osaltaan kaupungit täyttäviä valtavia mainoslakanoita, mutta myös muistuttaa, että osuvan graffitin avulla voi saavuttaa aika ison huomion, Järvelä kuvailee.

Kotkassa asuva Järvelä ammentaa kaupungista inspiraatiota kirjoittamiseen.

- Olen aina kehunut kovasti Kotkaa. Tämä on täydellisen rosoinen kaupunki, joka antaa paljon aiheita. Kotka sijaitsee sopivan matkan päässä Helsingistä, tämä on hyvin itsellinen kaupunki. Kaupunki on murroksessa, moni on joutunut täältä muuttamaan pois pakon alla, muun muassa tehtaiden alasajon myötä. Kyllä se aina tuottaa paljon sanottavaa, Järvelä toteaa.