Sienen tunnistamista ei saa jättää yhden tuntomerkin varaan

Vuosikymmeniä kestäneestä valistuksesta huolimatta joku erehtyy joka syksy pomimaan valkoisen kärpässienen sekoitettuaan sen herkkusieneen. Valkoisen kärpässienen aiheuttama myrkytys voi viedä hengen, joten tunnistamisessa ei kannata luottaa vain yhteen täsmäävään tuntomerkkiin.

Kuva: YLE / Pia Ekholm

Valkoisen kärpässienen saattaa sekoittaa esimerkiksi kuusenherkkusieneen.

- Sienestäjä kuvittelee löytäneensä todellisen aarteen ja haaveilee jo herkullisesta ateriasta, mutta haaveilu ei takaa sienen olevan se, miksi sitä luulee, kuvailee Itä-Hämeen Marttojen erikoisneuvoja, keruutuotetarkastaja Pirkko Rosti.

Kuusenherkkusienen ja valkoisen kärpässienen erottaa kyllä toisistaan, kunhan niitä malttaa tutkia tarkasti. Olennaista sienten tunnistamisessa on se, että ei luota pelkästään yhteen tuntomerkkiin vaan varmistaa löydöksensä useiden tuntomerkkien avulla.

Valkoinen kärpässieni sisältää voimakkaita solumyrkkyjä, jotka vaurioittavat erityisesti maksaa ja munuaisia.

Pirkko Rosti

- Valkoinen kärpässieni kasvaa ikään kuin tupessa ja kuusenherkkusienen varsi puolestaan ohenee alaspäin. Valkoisen kärpässienen heltat ovat vitivalkoiset, kun taas jo nuorellakin kuusenherkkusienellä ne ovat vähän tummuneet ja vivahtavat roosaan.

Myrkytys voi olla kohtalokas

Valkoisen kärpässienen aiheuttama myrkytys voi viedä hengen, muistuttaa keruutuotetarkastaja Pirkko Rosti.

Hän huomauttaa, että myrkytys on hyvin petollinen, sillä oireet, esimerkiksi ripuli, paha olo tai hengenahdistus, voivat ilmaantua vasta muutaman päivän kuluttua sienen syömisestä.

- Silloin voi olla jo liian myöhäistä. Valkoinen kärpässieni sisältää voimakkaita solumyrkkyjä, jotka vaurioittavat erityisesti maksaa ja munuaisia.