Isä ja poika sorsametsällä: "Isän pitäisi oppia paremmin osumaan lentoon..."

Timo Lähdekorpi viettää laatuaikaa poikansa Heikin kanssa sorsia jahdaten. Kun jälkikasvu on saavuttanut ammunnassa maailman mestaruuden, saattaa käydä niin, että muna opettaakin kanaa.

luonto
Kaksi miestä seisovat metsässä aseet olalla
Rami Koivula / Yle

Sorsanmetsästys alkoi tänään puolilta päivin. Porilaiset Timo ja Heikki Lähdekorpi olivat valmiina lintujahtiin jo hyvissä ajoin ennen kuin kello löi 12.

- Joka syksyiseen perinteeseen kuuluu sorsajahti. Juttujen mukaan sorsien poikueet ovat olleet hyvän kokoisia ja olosuhteet ovat olleet kaikin puolin niille erinomaiset, kertoo Timo Lähdekorpi tämän hetken sorsakannasta.

Lähdekorvet metsästävät, ehkä hieman poikkeuksellisestikin, ilman metsästyskoiraa. Timo Lähdekorven mukaan homma onnistuu ilmankin, jos paikka on valittu huolella.

- Nyt nimenomaan ollaan valtaojien varressa metsästämässä ja täällä pärjää näinkin. Isoihin rimmiköihin on sen sijaan turha lähteä ilman koiraa metsästämään.

Pienoiskivääri pojan mieleen

Lähdekorpien nuorempi painos, Heikki, on saavuttanut menestystä pienoiskivääriammunnassa jopa kansainvälisellä tasolla. Hän voitti liikkuvan maalin MM-kilpailuissa kultaa viime vuonna. Sen lisäksi nuori mies on tämän vuoden EM-hopeamitalisti sekä tuore Suomen mestari. Sorsastus ei silti ole lahjakkaan ampujan leipälaji.

- Kai sitä on päästävä nousuun ampumaan, jos sen meinaa pudottaa. Sivulta tulevaan on enää turha koittaa minun osumatarkkuudella, kertoo vaatimaton mestariampuja.

Heikki Lähdekorpi ei koe haulikkoa niin omaan käteensä sopivaksi kuin pienoiskivääriä. Isän mukaan poikaa piti vähän jopa houkutella sorsametsälle. Isomman saaliin ollessa tähtäimessä kääntyvät osat toisinpäin.

- Kun lähdetään suurriistajahtiin, niin sitten kyselllään minulta, että "eikös mennä jo?", isä Timo Lähdekorpi kertoo.

Luotilaki kummastuttaa

Sorsia ei saa nykyisin enää ampua lyijyluodeilla. Perusteluna siihen on se, että sorsat syövät lyijyhaulia. Kyyhkysjahdissa sitä vastoin lyijyluodit ovat käypää tavaraa. Kokenutta metsästäjää laki hieman ihmetyttää.

- Eikö sorsa sitten syö niitä hauleja, joilla on kyyhkystä ammuttu, Lähdekorpi kysyy.

Hänen mielestään haulisäädökset pitäisi tehdä alueittain eikä lajien mukaan.

Ulkoilu saalista tärkeämpää

Sää oli sorsakauden alkaessa tavanomaisen tarkastelun mukaan Satakunnassa mitä mainioin. Metsästäjien kannalta keli suosi kuitenkin enemmän sorsia.

- Sorsat lepäilevät ruokailuhetken jälkeen kovalla maalla tyytyväisinä eikä sieltä lähde, jos ei joku niitä hätyyttele. Kun joku sorsista nousee lentoon, menee se niin korkealle, että se on haulikon kantomatkan ulkopuolella, Timo Lähdekorpi selventää.

Saaliin kartuttaminen ei kuitenkaan ole näille metsämiehille se tärkein asia.

- Mikäs olisi tämän hienompi ulkoilupäivä? Nautitaan nyt tästä säästä.