Suomen Venetsiassa etsitään räppäävää isähahmoa

Ohjaaja Timo Koivusalo haluaa Risto Räppääjä ja Liukas Lennart -elokuvalla näyttää maailman lapsen silmin. Perheleffan tekemisessä haastavinta on saada tarina tempaamaan mukaansa sekä lapset, vanhemmat että isovanhemmat. Neljännessä osassa pääosaa näyttelevät perhesuhteet.

kulttuuri
Samuel Shipway ja Sanni Paatsop Risto Räppääjä ja Liukas Lennart -elokuvassa.
Ohjaaja Timo Koivusalo kehuu elokuvan lapsitähtiä Samuel Shipwaytä ja Sanni Paatsoa karismaattisiksi ja valovoimaisiksi näyttelijöiksi. Neljäs Risto Räppääjä -elokuva juhlii lapsuutta ja pohtii perhesuhteita.

Risto Räppääjä ja Liukas Lennart -elokuvan ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja Timo Koivusalon kuvaa leffasarjan neljännen osan näyttämöä Naantalia Suomen Venetsiaksi. Hän halusi elokuvan tapahtumapaikaksi kauneimmat mahdolliset maisemat.

- Täällä valmista lavastetta on silmänkantamattomiin.

Naantalin lisäksi elokuvaa on kuvattu Porissa ja studio-osuudet Nakkilassa. Naantalissa kuvaukset päästiin aloittamaan vasta koulujen alettua ja turistikauden hiljennyttyä. Silti uteliaita silmäpareja riittää seuraamaan kuvausryhmän työskentelyä.

- Kyllä se voi joskus häiritäkin, mutta pitää vain sulkea ne ihmiset pois ja tehdä oma työ. Ei auta ruveta tuijottelemaan katsojia, Rauha Räppääjää esittävä Minttu Mustakallio kertoo.

Aidossa ympäristössä elokuvan teko ei etene kuin luikuhihnalla Välillä odotellaan paistetta ja toisinaan sadetta.

- Kaikenlaisissa säissä on kuvattu ja ihmiset ovat kestäneet hyvin, Mustakallio toteaa.

Naantalissa venesatama tuo kuvauksiin oman mausteensa. Kuvausryhmä on saanut kuivata asfalttia veneitä kuljettaneiden ajoneuvojen lorotettua vettä jälkeensä.

- Meillä on tapana pysäyttää liikenne aika laajalta alueelta. Kauniina päivänä ei tullut mieleen, että joku voisi ajaa märän auton kanssa ohi. Leffanteko vaatii aika hyvän tikapuuhermoston. Kun koko elokuvan kaari on nupissa, pystyy varioimaan nopeastikin, Koivusalo kertoo.

Neljäs Räppääjä on lapsuuden ylistys

Risto Räppääjä on nähty valkokankaalla jo kolmesti Mari Rantasilan ohjaamana. Koivusalo ei kuitenkaan ota paineita neljännen osan ohjaamisesta, vaan heittäytyy tarinan vietäväksi.

Koko perheen elokuvan kuvaaminen kuitenkin haastaa tekijänsä. Elokuva pitää rakentaa niin, että sekä lapset, vanhemmat että isovanhemmat jaksavat nauttia siitä. Ohjaajan mukaan siinä auttavat mukaansatempaava tarina ja karismaattiset näyttelijät. Elokuvan juoni puhuttelee kaikkia ikäpolvia, sillä se pyörii perhesuhteiden ympärillä ja kulminoituu isähahmon etsintään.

- Olen lähtenyt ihan kylmästi tekemään sellaista elokuvaa, jonka olisin itse halunnut kymmenvuotiaana nähdä.

Maailma on kuitenkin muuttunut radikaalisti Koivusalon lapsuusvuosista. Siksi elokuvalla on myös lapsuutta ylistävä sanoma.

- On tullut vempaimia ja pelejä. Elämän tempo on paljon kiihkeämpi. Minulla on tässä sellainen ajatus, että lasten pitäisi saada olla lapsia eikä pikku aikuisia. Pitää olla sääret naarmuilla ja polvet mustelmilla.