1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sinisorsa

Sorsajahdin aloituspaukut kajahtivat kirkkaassa säässä

Torniolaisen Alkun perhe on matkannut jälleen sorsajahtiin koko porukalla. Vanhempien passipaikkana oli tuttu "aloitussaari" Tornionjokisuulla.

Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Pajukarin aukealla sijaitseva saari on ollut perinteinen sorsanmetsästäjien aloituspaikka. Sinne oli jahdin alkajaisiksi suunnannut myös torniolaisen Reijo Alkun koko perhe.

- Nuorin poika on nyt tuolla puolen kilometrin päässä hanhipassissa ja vanhempi poika on veneellä omassa passipaikassaan. Vaimon kanssa olemme tässä kahdestaan, Reijo Alkku kertoo.

- Tämä on vuoden päätavoite, että päästään porukalla tänne.

Kirkas sää ajaa linnut korkealle

Kovin korkeat odotukset aloituspäivän saaliista eivät ole, sillä kirkas sää ajaa linnut korkealle, haulikon ulottumattomiin.

- Varsinkin tässä meren suulla kovin tyyni ja kirkas sää tekee sen, että linnut kerääntyvät parviin ja lentävät korkealla. Sitten ne kerääntyvät tuonne Perämeren kansallispuiston puolelle ja siellähän ei saa metsästää, Alkku jatkaa.

Tornion riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Markku Kasala odottaa kaudesta kohtuullista, sillä lämmin kesä on ollut suotuisa vesilintujen poikasille.

Kasalan mukaan varsinkin merialueella sorsakanta on niin hyvä ettei se kärsi metsästyksestä. Merivartiosto ja muut viranomaiset valvovat vesilintujen metsästystä tehostetusti.

"Varaslähdöt" vähentyneet

Alkun mukaan jahdin alku on viime vuosina sujunut Tornionjokisuulla siististi. Aikaisempien vuosien "varaslähtöjä" ei juuri kuulu.

- Korkeintaan viiden minuutin sisään se aloitus tapahtuu. Olisi tietysti hyvä, että kaikki noudattavaisivat aloitusaikaa. Tunnolliset metsästäjät jäävät siinä aloituksessa vähän paitsioon jos muilla on "kello väärässä", Alkku sanoo.

Sorsajahtiin Alkut ovat satsanneet koko perheen lomia. Reijo Alkku kiittelee sitä, että myös koulumaailmassa jahdin alkuun suhtaudutaan nykyään myönteisemmin ja tarvittavat vapaat järjestyvät vaikeuksitta.