1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kouvolassa on halpaa asua, mutta vaikeaa työllistyä - nuoret valuvat suurkaupunkeihin

Kouvolan strategia- ja kehittämisjohtaja Jyrki Harjulan mukaan kaupungin edullinen asumistaso kertoo siitä, ettei Kouvolassa mene hyvin. Uusia yrityksiä ja sitä myöten työpaikkoja tarvitaan kipeästi lisää.

Kotimaan uutiset
Kouvolan keskusta
Kymenlaakson Radio / YLE

Kouvola valikoitui tiistaina julkaistussa Suomen Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon taloustutkimukselta tilaamassa asumismenoselvityksessä edullisimpien asuinkaupunkien joukkoon. Asumismenoselvitys tarkasteli asumismenoja Suomen 21 suurimmassa kaupungissa.

Kouvola on ollut jo pitkään edullinen asuinkaupunki. Kouvolan viestintäpäällikkö Anne Käen mukaan tätä on hyödynnetty myös kaupungin markkinoinnissa uusille asukkaille. Edullinen hinta voi hyvinkin houkutella asukkaita, mutta etupäässä paikkakunnille vetää kuitenkin työpaikka, sanoo Kouvolan strategia- ja kehittämisjohtaja Jyrki Harjula.

- Asuntojen edullinen hintataso kielii siitä, että täällä ei ole tarpeeksi kasvua ja vetovoimaa. Kouvolasta myös lähtee paljon väkeä pois. Kouvon väkiluku on laskenut vuosittain oikeastaan jo vuodesta 1993 lähtien, toteaa Harjula.

Harjulan mukaan Kouvolaan tarvitaankin nyt kipeästi lisää uusia yrittäjiä ja sitä myöten työpaikkoja. Kauppakeskus Veturi on hieman paikannut tilannetta, mutta ei tarpeeksi, Harjula sanoo.

- Veturi työllistää, mutta ei tuo paljoa lisää verotuloja. Kyseessä on melko matalapalkkaisten alojen työpaikoista.

Työikäisiä valuu suurkaupunkeihin

Harjula on eniten huolissaan siitä, että Kouvolasta muuttavista valtaosa on 20-40 -vuotiaita. Moni heistä lähtee työ- tai opiskelupaikan perässä esimerkiksi Helsinkiin, Tampereelle ja Kuopioon.

- He ovat aktiivisimmassa iässä olevia ihmisiä. Kouvolan väkirakenne vanhenee koko ajan, Harjula sanoo.

Harjulan mukaan Kouvolasta on viimeisten 4-5 vuoden aikana kadonnut yli 2000 työpaikkaa.

- Siitä se väkiluvun väheneminen aika paljon on kiinni.

Loistava sijainti ja vahvat kylät

Harjula pitää Kouvolan mahdollisuutena kaupungin hyvää sijaintia.

- Meillä on ollut tuhannen taalan paikka jo pitkään. Olemme Helsingin ja Pietarin, kahden metropolin välialueella. Rautatietä ei ole pystytty hyödyntämään vieläkään, niin paljon kuin olisi mahdollista, Harjula visioi.

Töitäkin vetovoimaisemman Kouvolan eteen tehdään. Vastikään on laadittu uusi kaupunkistrategia, joka pyrkii erityisesti saamaan talouden kuntoon ja vahvistamaan elinkeinopolitiikkaa. Harjula näkee Kouvolalla selkeästi neljä vahvuutta.

- Olemme tehneet tämän hetken Suomen vaatimukset täyttävän kuntauudistuksen, meillä on loistava sijainti, meillä on vahva maaseutu ja vahvat kylät ja meillä on osaavaa henkilöstöä ja innokkaita asukkaita. Tämän avulla saisimme käyttöön aktiivisen kansalaistoiminnan. Kuntatalous ja kunta eivät edusta koko Kouvolan volyymista kuin 10-20 prosenttia.

Lue seuraavaksi